Montgomeri: Dijalog „zapeo“ zbog Prištine Tanjug

Objavljeno: 29.10.2016. 12:56 Izmenjeno: 29.10.2016. 12:56

Bivši američki ambašador u Beogradu Vilijam Montgomeri smatra da je do zastoja u dijalogu došlo uglavnom krivicom Prištine, a Beogradu savetuje da u ovoj situaciji ne naseda na provokacije i da ostane čvrst u želji da dijalog napreduje.

 

Montgomeri navodi da je dijalog „zapeo“ zbog četiri ključna faktora:

„Prvi faktor je to što Priština ne podnosi ideju Zajednice srpskih opština i nastaviće da blokira njeno formiranje“, rekao je on u intervjuu Tanjugu.

Jedan od načina na koji Pristina blokira formiranje ZSO je, objašnjava Montgomeri, taj da ubacuje nova pitanja, nove provokacije, kako bi skrenula pitanje sa primene Briselskih sporazuma.

„Oni se nadaju da će podstaći Srbiju da odgovori na kontraproduktivan način. Otuda inicijativa o Trepči i poslednji ‘zahtevi’ za priznanje Kosova“.

Drugi faktor je, kaže Montgomeri, to što je kosovska vlada slaba i u stanju konfuzije.

„Oni nemaju ni snage, ni hrabrosti, ni želje da preduzmu teške korake, koji su potrebni sa obe strane. Mnogo im je lakše da ponovo budu u verbarlnom ratu protiv Srba“, ocenjuje bivši američki ambašador.

Po njemu, treći faktor je to što kosovski „Albanci veruju da i EU i SAD imaju mnogo više simpatija prema njima“ i zato su, kaže, mnogo slobodniji u tome da koče proces i da ne daju rezultate

Na kraju, četvrti faktor je to što je EU suočena sa nizom unturašnjih problema i zbog toga je manje sposobna da deluje snažno po pitanju dijaloga, dodao je Montgomeri.

Nekadašnji SAD ambasador i dobar poznavalac prilika u regionu, kojem je upravo izašla knjiga „Kad ovacije utihnu“ i u dzepnom izdanju se može naći na Sajmu knjiga, smatra da Beograd treba da ignoriše očigledne provokacije, da se izdigne iznad situacije i ostane čvrsta u svojim uverenjima i želji da dijalog napreduje.

„Pobrinite se da krivica za nedostatak napretka u potpunosti padne na kosovske Albance i insistirajte da EU na to odgovori,“ zaključio je Montgomeri.

One Response to “Montgomeri: Dijalog „zapeo“ zbog Prištine”

  1. Рашо Јовановић каже:

    Књига *Кад овације утихну* изашла је пре 5 -6 година!!! Можда је ово ново допуњено издање. Чуди ме да је неко из Танјуга лоше информисан!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana