Mondoloni: Beograd među 48 najinovativnijih gradova sveta Tanjug

Objavljeno: 12.06.2019. 21:10 Izmenjeno: 13.06.2019. 11:03

Značaj i potencijal saradnje Francuske i Srbije u oblasti digitalnih tehnologija i inovacija potvrđuje i beogradska „Frenč teh“ zajednica, koja postoji još samo u 47 najinovativnijih gradova sveta, izjavio je ambasador Frederik Mondoloni.

„Frenč teh zajednica, čiji je cilj da pruži podršku startap kompanijama, ustanovljena u aprilu u Beogradu, jedna je od 48 koje postoje u najinovativnijim gradovima sveta, poput Los Anđelesa, Šangaja, Sao Paola, Berlina“, rekao je Mondoloni.

Ambasdor je na predstavljanju inicijative „Frenč teć“ zajedno sa Popovićem ocenio da će dolazak predsednika Emanuela Markona u Beograd doprineti da se „Francuska kao zemlja velikih performansi na polju digitalnih i IT tehnologija“ još više okrene ka Srbiji „zemlji inovativnih mogućnosti“.

Ministar Nenad Popović je izrazio zadovoljstvo što se u godini kada se obeležava 180 godina diplomatskih odnosa Beorgada i Pariza pored odlične privredne saradnje otvara novi put za razvoj i veze u oblasti digitalizacije.

Ministar je pozvao „Frenč teh“ zajednicu da se prijavi na sve konkurse u okviru Fonda za inovacione delatnosti i one u nadležnošti njegovog kabineta.

Popović je zahvalio Mondoloniju na povezivanju inženjerskih potencijala Srbije i industrijskih inženjerskih potencijala Francuske – zemlje koja pored toga što je lider u poljoprivredi i poljoprivednoj digitalizaciji ima i jedan od najsavremenijih sistema za razvoj inovacija i obrazovanja.

„Siguran sam da ćemo deo tih inovacija primeniti u Srbiji“, kazao je on i ocenio da su inovacije most koji treba da pomogne u potpunom prevazilaženju problema i podizanju industirjske prozivonje i BDP.

Prošle godine izvoz IT usluga bio je 1,15 milijardi evra, prvi put smo imali veći izvoz IT usluga nego što je Fijat izvezao automobila ili Železara Smederevo čelika, kazao je Popović i podsetio da je u prvom kvartalu zabeležen rast od 40 odsto što govori da će već krajem 2020. izvoz IT usluga biti blizu dve milijarde.

„To je naš najveći potencijal i najveća mogućnost saradnje sa Francuskom“, rekao je Popović i podsetio da je Srbija najbogatija

stručnjacima, inženjerima i mladima koji se bave inovacijama a što je razlog za izgradnju inovacionog eko sistema.

Ministar je podsetio da će Srbija uložiti blizu 100 miliona u inovacionu infrastrukturu i dodao da je za poslednje dve godine i bužet za inovacije povećan deset puta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana