Momirović:Privodimo kraju projekat na koji se čekalo 30 godina tanjug

Objavljeno: 15.06.2022. 10:34 Izmenjeno: 15.06.2022. 10:34

Najavio je da će u oktobru biti potpisan ugovor i da će početi radovi na pruzi od Beograda do Niša, kao i da se istovremeno radi deonica Novi Sad- Subotica.

Ministar građevinartsva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je  da se otvaranjem sektora B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do tunela Stražavica, privodi kraju projekat na koji se, kako kaže, čekalo 30 godina.

Momirović je kazao da se otvara deonica dužine četiri kilometra na kojoj su tri mosta i tunel Stražavica od 780 metara koji je, kako kaže, fantastično izveden.

““Taj deo ima najveću frekvenciju teretnog saobraćaja i moramo da ga oslobimo, za sve koji žive u Grockoj, Resniku i drugim mestima. Posle toga treba da nastavimo druge lokalne investicije, za sav teretni saobraćaj koji ide ka jugu Srbije, odnosno iz centralne i zapadne Evrope ka jugu Evrope i Bliskom istoku““, rekao je Momirović za TV Pink.

Dodao je da je pre godinu dana puštena deonica od osam kilometara sa dva velika tunela, Železnik i Lipak, a da je ostalo da se završi deonica od Stražavice do Bubanj potoka čijom će izgradnjom obilaznica oko Beogradu biti završena i spojiće se sa Koridorom 10.

““Ukupna dužina je 20 km, investicija je malo veća od 200 miliona evra““, rekao je ministar.

Kako kaže, u celoj zemlji se izvode ““neverovatni““ projekti, poput brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, zatim spajanje Valjeva sa koridorom 10, Dunavski koridor koji treba da spoji Požarevac sa autoputem i Veliko Gradište-Golubac, ““Autoput mira““…

Jedan od projekata je i Moravski koridor u dužini od 110 km koji će, kako kaže, spojiti zapadnu sa centralnom Srbijom.

““To će biti najbolji autoput u jugoistocnoj Evropi i daće potpunu novu šansu za sve ljude, u Chićevcu, Pojatama, Kruševcu, Vrnjačkoj Banju, Trsteniku, spojićemo Kraljevo sa Čačkom koji će imati tri izlaza na autoput – ka Beogradu, Požegi i Kraljevu““, rekao je Momirović.

Dodao je da će biti izgrađen i tunel ispod Fruške gore tako da se rastereti teretni saobraćaj koji se odvija kroz centar Iriga i Frušku goru.

Naglasio je da je, osim strateških projekata, neophodno investirati u lokalne i magistralne puteve i rešavati probleme koji iskrsnu, kao što su, na primer, poplave u Gornjem Milanovcu, Požegi,Čačku, Mionici gde, kaže, treba rekonstruisati puteve.

““Mnogo smo investirali u regulisanje vodotokova tih reka, ali kad sam sagledao šta se sve desilo, šteta bi bila mnogo veća da nismo uradili sve te investicije u prethodnom periodu. Ali i građani moraju da preuzmu deo odgovornosti, u tim rekama i kanalima ima mnogo smeća, đubreta““, rekao je Momirović.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Momirović je rekao da je to nabolja regionalna inicijativa u poslednjih 30 godina koja hrabro menja ekonomsku perspektivu Balkana.

Naveo je da treba relaksirati granične procedure i da će to najbolje stimulisati rast plata, nova radna mesta, veći novac za investicije.

““Moramo da se povežemo sa našim komšijama, nemamo drugu alterntiavu, sve drugo je ekonomska stagnacija““, smatra Momirović.

Na pitanje o poslednjem incidentu kada je kamenovan voz ““Soko““, ministar je kazao da će počinioci biti uhapšeni i procesuirani.

Dodao je da je potrebno da se napravi sistem koji će bezbednosno pokriti tu prugu i da se neće dozvoliti da, kako kaže, velika većina građana trpi posledice neodgovornog ponašanja.

““Najveće gradove u Srbiji spojićemo najboljom železničkom infrastrukturom, to nema nijedna zemlja u regionu““, rekao je Momirović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana