Momirović:Dunavski koridor ključ prosperiteta istočne Srbije Tanjug

Objavljeno: 16.03.2022. 12:28 Izmenjeno: 16.03.2022. 12:30

Brza saobraćajnica se gradi u okviru Autoputa E 75 Begrad-Niš, a ministar je obilazak radova započeo na prvoj pod-deonici u Maloj Krsni, kod postojeće petlje „Požarevac“.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na brzoj saobraćajnici Požarevc-Veliko Gradište-Golubac i naveo da je ova saobraćajnica ključna za ekonomski, socijalni i turistički prosperitet istočnog dela zemlje.

Momirović je izrazio zadovoljstvo što se radovi odvijaju po planu i što se „ovakav jedan projekat podiže iz blata“.

„Već danas možemo da vidimo kako ćemo brzom saobraćajnicom ići od Požarevca do Koridora 10, a onda dalje ka Beogradu i Evropi. Ako zaista želimo da napravimo od Požarevca jedan centar moramo da ga povežemo najkvalitetnijim putem i infrastrukturom“, poručio je Momirović.

Istakao je da postojeći putevi u ovom delu Srbije datiraju iz 70-ih godina, te da će novi putevi, umnogome doprineti ekonomskom, socijalnom i turističkom razvoju Braničevskog okruga.

Podsetio je da je izgradnja puteva i infrastrukture širom zemlje okosnica politike koju vodi njegova stranka pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića, kao i da je deo plana 2020/25.

„Ako pričamo o ekonomskom razvoju, novim fabrikama i planu 2020/25, koji je okosnica naše političke agnde, a po kome je prosečna plata u zemlji 1.000 evra , a prosečna penzija 500 evra mi moramo da izgradimo infrastrukturu“, rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, ova saobraćajnica povezaće Koridor 10 sa Koridorom 7 i otvoriti novu perspektivu za razvoj rečnog turizma.

Nove fabrike će doći u Požarevac, kazao je ministar i istakao da će saobraćajnica dovesti investirore i u Gradište, i Golubac, kao i podići na viši nivo ekonomski prosperitet cele istočne Srbije.

Takođe, Momirović je istakao da je politika SNS-a pokazala da se jasno bori za dobrobit svih građana, ne samo kroz infrastrukturne projekte, već i kroz konsolidaciju koju je sproveo predsednik Rpublike i boru protiv korona virusa, u kojoj je naša zemlja bila lider u Evropi.

Ministar se osvrnuo i na situaciju između Ukrajine i Rusije i poručio da je sada ključno jedinstvo svih građana zemlje.

Radove su obišli i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antic, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović i narodni poslanici Veroljub Arsić i Ana Miljanić.

Izgradnja brze saobraćajnice Požarevac-Veliko Gradište-Golubac (Dunavski koridor), duga je 67, 94 kilometara i počela je u novembru 2021. godine.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija Shangdong Hi Speed Group, dok su podizvodajači srpske firme, a projekat je finansiran od strane Vlade Srbije, Ministarstvograđevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vrednost ovog projekta iznosi 337 miliona evra i kako je najavljeno, plan je da se do kraja 2023. završe tri deonice, a cela saobraćajnica biće gotova do novembra 2024.

U okviru saobraćajnice planirana je izgrađnja i više od 20 mostova i nadvožnjaka, kao i novi most preko Velike Morave.

Početak radova na ovoj saobraćajnici prošlog novembra proglasili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i ambasadorka Kine Čen Bo.

Vučić je tada rekao da je početak izgradnje Dunavskog koridora jedan od najvažnijih događaja za Braničevski okrug koji je jedan od najvećih i najlepših u Srbiji.

On je istakao da će se, kada saobraćajnica bude završena, od Beograda do Velikog gradišta stizati za manje od sat vremena, dok će do Golupca vožnja trajati do 75 minuta.

Vučić je tada zaključio da se izgradnjom i obnovom infrastrukture u ovom delu Srbije stvaraju bolji uslovi za privlačenje velikih investitora, ali i podstiče razvoj turizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana