Momirović: Nema zabrane izvoza ulja u Crnu Goru tanjug

Objavljeno: 04.07.2024. 10:40 Izmenjeno: 05.07.2024. 10:17

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da nema zabrane izvoza ulja u Crnu Goru. Izuzetno nekorektan napad i manipulacija oko pitanja trgovine uljem, rekao je ministar Momirović odgovarajući na nekorektnu i konstantnu kampanju koja se vodi iz Crne Gore i usmerena je ka predsedniku Aleksandru Vučiću i Republici Srbiji, navedeno je u […]

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da nema zabrane izvoza ulja u Crnu Goru. Izuzetno nekorektan napad i manipulacija oko pitanja trgovine uljem, rekao je ministar Momirović odgovarajući na nekorektnu i konstantnu kampanju koja se vodi iz Crne Gore i usmerena je ka predsedniku Aleksandru Vučiću i Republici Srbiji, navedeno je u saopštenju ministarstva. „Jasno sam rekao ministru ekonomskog razvoja Niku Đelošaju da nema nikakvih problema sa izvozom ulja u Crnu Goru. Mi trenutno sagledavamo sopstvene zalihe kako bi u slučaju nepredviđenih okolnosti i potencijalnih poremećaja na tržištu imali dovoljne količine za naše građane“, naveo je Momirović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne postoji nikakva odluka o zabrani izvoza ulja u Crnu Goru i dodao da je Srbija u prvih šest meseci ove godine izvezla 62 odsto više rafinisanog ulja u odnosu na isti period lane. „Republika Srbija je za prvih šest meseci prošle godine izvezla u Republiku Crne Gore 3,5 miliona litara rafinisanog jestivog ulja. Republika Srbije u prvih šest meseci ove godine u Crnu Goru izvezla 5,7 miliona litara rafinisanog ulja“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara na Pasuljanskim livadama, gde je prisustvovao Danu visokih zvanica u okviru opitno združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024“. Dodao je da se zalaže za slobodnu trgovinu i da je ona za Srbiju od suštinskog značaja. „Mi proizvedemo godišnje 780.000 tona suncokreta, 70 miliona litara (ulja) je potrebno za našu potrošnju, dok je ukupna proizvodnja rafinisanog ulja je oko 155 miliona litara. Mi nekih 85 miliona litara možemo da izvezemo neometano“, naglasio je predsednik. On je rekao da je prošlogodišnja potrošnja rafinisanog ulja u Crnoj Gori bila oko 8,4 miliona litara. Predsednik je istakao da Srbija dovoljno u svojim rezervama ima dovoljno ulja da podmiri jednogodišnje potrebe Crne Gore bez problema. „Naše rezerve su mnogo veće od cele jednogodišnje potrošnje potrošnje Crne Gore. Ako im nešto zatreba – a to ne govorim zbog partnerskih odnosa koje imamo sa vlastima u Crnoj Gori, već zbog bratskog naroda u Crnoj Gori – nikada ne moraju da brinu za to“, rekao je Vučić. Dodao je da da je u rezervama trenutno oko 11 miliona litara rafinisanog ulja. „Ljudi u Crnoj Gori ne moraju da brinu. Uvek želimo slobodnu trgovinu, ali uvek želimo da budemo sa bratskim narodom u Crnoj Gori, a baš me briga za partnere u vlasti u Crnoj Gori“, poručio je Vučić.

Momirović na tvrdnje iz Crne Gore da na tom tržištu nema ulja iz Srbije kaže da je naša zemlja u prvoj polovini prošle godine izvezla 3,5 miliona litara ulja u CG, a ove godine za isti period šest miliona litara. „Za našu braću, uvek će naše rezerve biti na raspolaganju, pružamo ruke svima u regionu“, poručio je ministar. Govoreći o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji je 1. jula stupio na snagu, Momirović je rekao za RTS da je to prilika da se kroz dostupnost kineskog tržišta podigne stočni fond. „Ne mogu da garantujem da ćemo tu šansu iskoristiti, ali moramo da damo sve od sebe da to učinimo. Kada se radi o mesu, neke carine se, prema sporazumu, odmah ukidaju, a druge za pet, kada je reč o govedini, i deset godina“, rekao je Momirović. Ministar smatra da je potrebno podići velike farme, kao i da država da podršku kako bi se ponovo podigli moćni uzgajivači na koje bi se oslonili mali farmeri. Iz Srbije se sada po povlašćenom pristupu izvozi 10.412 proizvoda, iz Kine u Srbiju 8.930, a Momirović kaže da da je srpski izvoz u Kinu od 2012. godine mnogostruko porastao. Tada je, kaže, bio šest miliona dolara, 2013. sedam miliona, dok je prošle godine prešao milijardu i 200 miliona dolara. Kako kaže, Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom, domaća ekonomija je dobila novi impuls. „Pored industrijskih proizvoda, farmaceutskih, proizvoda industrije ulepšavanja, to je šansa za naše poljoprivredne proizvode, za voće, jabuke, breskve, šljive, višnje“, kaže Momirović. Govoreći o proizvodima koji su odmah spremni za bescarinski izvoz u Kinu, Momirović dodaje da se najdalje otišlo sa jabukama. Poručuje proizvođačima da se okrenu ka novim, traženijim i profitabilnijim sortama voća. Momirović napominje da Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom predstavlja prednost u odnosu na ostatak Evrope. „Naši proizvođači imaju 10, 15 ili 30 odsto prednosti. Svako ko je u biznisu zna šta znači kad ti neko dâ pet odsto prednosti, a to konkurencija ne može nadoknaditi“, naglašava Momirović. Navodi da se bescarinski izvoz isplati i državi, jer to garantuje nove investicije, nova i bolje plaćena radna mesta, više poreza, a to su direktno plate za naše policajce, lekare, profesore. Sa druge strane, ukazuje na to da se država odrekla prihoda za budžet da bi privredi i stanovništvu pružila podršku, da mogu jeftinije da kupuju proizvode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana