Modul „Skjapareli“ poslao signal po sletanju na Mars Tanjug

Objavljeno: 19.10.2016. 20:43 Izmenjeno: 19.10.2016. 20:43

Modul „Skjapareli“ poslao je danas signal posle sletanja na Mars, što je potvrda da je, posle sedmomesecnog putovanja i prevaljenih pola milijarde kilometara, sve prošlo po planu pri spuštanju na površinu Crvene planete!

Evropsko-ruska misija je uspešno je izvela spuštanje na Mars, pošto se tokom popodneva mali robotski svemirski modul spustio na površinu Crvene planete.

Letelica misije „Egzomars“ (ExoMars) uspešno je privela kraju kritičan manevar ulaska u orbitu Marsa i signali koje je poslala stigli su do stanica na Zemlji, preneo je RTS.

Ponovno uspostavljanje veza sa „Skjaparelijem“ je neka vrsta potvrde da je rad motora protekao po planu, a sada članovi misije na Zemlji čekaju detaljniju ocenu dinamike spuštanja kako bi to bilo potvrdeno.

Timovi koji prate modul misije „Egzomars“ cekaju naznake napretka na Crvenoj planeti.

Inženjeri sa nestrpljenjem cekaju novi paket informacija koje treba da im dopremi Nasin „Mars Reconnaišance Orbiter“, koji je preleteo iznad mesta sletanja „Skjaparelija“.

Modul „Skjapareli“ se odvojio od maticnog broda „Trace Gas Orbiter“ (TGO) u nedelju, nakon čega je nastavio svoj put do površine planete, dok ce TGO uci u orbitu Marsa i ostati u njoj kako bi prikupljao uzorke gasova.

Posle pređene pola milijarde kilometara, sve oči komande Evropske agencije za istraživanje svemira (ESA) bile su uperene u modul „Skjapareli“, jer s Evropa tako pridružila elitnom klubu (SAD i Rusija (ŠSR) za sada) onih koji su se spustili na Mars.

Najbliže spuštanju na Crvenu planetu je od evropskih zemalja došla Velika Britanija misijom „Bigl 2“, koja je dotakla površinu, ali je tada izgubljena svaka komunikacija.

„Skjaparelijeva“ glavna misija jeste da testira tehnologiju za spuštanje, kako bi utabao put za rover sa bušilicom, koji ce biti poslat 2020. godine u okviru druge faze „Egzomars“ misije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana