Modernizovana raketna artiljerija Tanjug

Objavljeno: 18.06.2020. 17:54 Izmenjeno: 19.06.2020. 12:58

U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ kod Beograda je prikazano završno podešavanje nulte serije modernizovanog raketnog lansera „oganj“ sa kontrolnim gađanjem čiji je razvoj završen prošle godine.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA/bs

Ovaj model, osim što ima novi INS (inercioni navigacioni sistem) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, ima i daleko veću brzinu upotrebe.

Od dolaska na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta, digitalizovanom „ognju“ je potrebno tri minuta, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je tom prilikom da su raketna artiljerija i jedinice raketne artiljerije jedan od najvažnijih delova Kopnene vojske.

„Nedigitalizovani “ogan“, koji smo do sada imali, za to je morao da potroši 26 minuta“, rekao je Vulin i dodao da je reč o velikoj promeni u modernom ratovanju gde se sve računa u minutima i sekundama.

Ministar odbrane poručio je da će Vojska Srbije za nekoliko dana dobiti jednu i po bateriju u svom sastavu, da će se nastaviti s modernizacijom svih sredstava oganj“ koje Vojska Srbije ima u značajnom broju i da će se time naša raketna artiljerija značajno unaprediti.

Na tom projektu učestvuje nekoliko preduzeća Odbrambene industrije Srbije, a nosilac je „Prva petoletka“ iz Trstenika koja nabavlja glavne podsisteme.

Reč je o visoko automatizovanom oruđu koje će značajno da unapredi sposobnosti naše artiljerije, pre svega dramatičnim skraćivanjem pripreme za otvaranje vatre, rekao je pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović,

Ugrađena je potpuno nova elektronika i inercioni navigacioni sistem i drugi podsistemi koji ubrzavaju rad artiljerije, odnosno baterije na vatrenom položaju, objasnio je.

Pošto su uspešno izvedena sva završna podešavanja, pre svega inerciono navigacionog sistema, očekuje se predaja nulte serije, odnosno jedne i po baterije za dve nedelje i očekuje se i inicijalno opremanje ovim artiljerijskim sistemom.

Do kraja godine planirano je da se najmanje još jedna baterija modernizuje na isti način, poručio je dr Miloradović.

Prema njegovim rečima, za ovo oruđe se upravo završava razvoj nove generacije municije, a jedan tip rakete s odgovarajućim upaljačima je već uveden u naoružanje – raketa M-18 i ugovorena je proizvodnja s „Krušikom“ značajnih količina te rakete.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse naglasio je da je prva faza modernizacije naše raketne artiljerije i razvoja odgovarajućih sistema završena.

Sledeća faza je takozvani modularni „oganj“, oruđe sa sasvim novim mogućnostima kakve do sada naša raketna artiljerija nije imala.

U okviru rada na oruđu integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i vođenje rakete, kao što je raketa „ALAS“.

Ukazujući na značaj današnjih ispitivanja, potpukovnik Predrag Puhača iz Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba, istakao je da je reč o gađanju iz artiljerijskog oruđa LRSVM M18 – lansera raketa čiji je razvoj počeo u Vojnotehničkom institutu pre dve godine, a sada je pri kraju završetak priprema za završno ispitivanje.

Oruđe je namenjeno za gađanje ciljeva na velikim daljinama.

Ima lako oklopljenu kabinu koja štiti posadu od gelera i puščane municije.

„Raketa radi po principu vođenja optičkim kablom gde ne postoji mogućnost ometanja rakete u toku leta i operator koji lansira raketu u rejonu ciljeva bira cilj koji će da gađa“, naglasio je potpukovnik Puhača.

Kako je istakao, očekuje se da u naše naoružanje bude uvedena naredne godine.

Ispitivanju i gađanjima prisustvovali su i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, načelnik Uprave za razvoj i opremanje brigadni general Milan Popović i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavkovic, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana