Mnogo veći odziv privrede za Moju prvu platu od očekivanog Studio B, Tanjug

Objavljeno: 08.10.2020. 13:05 Izmenjeno: 09.10.2020. 09:39

Počelo prijavljivanje za program „Moja prva plata“. Konačna lista biće objavljena na portalu mojaprvaplata.gov.rs, najkasnije do 27. novembra.

Premijerka Ana Brnabić pozvala je mlade da se od danas prijave za program „Moja prva plata“ i istakla da postoji mnogo veći odziv privrede nego što je to bilo očekivano, pošto je čak 10.295 kompanija oglasilo 28.706 radnih pozicija.

Brnabić je istakla da će 10.000 mladih moći da steknu preko tog programa prvo radno iskustvo i tako prevaziđu „kvaku 22“ sa kojom se svi suočavaju, a to je problem što poslodavci kada objave oglas za radno mesto uvek traže radno iskustvo.

„Sve one su objavile 28.706 radnih pozicija, a od toga verifikovali smo 22. 984 pozicije oglašene preko programa Moja prva plata“, dodala je Brnabić.

Kaže da je Moja prva plata odgovor na velike kritike mladih i poziv da država mora da učini nešto i pomogne da dođu do prvog radnog iskustva.

„Svi smo bili sučeni sa tom “kvakom 22“ kada poslodavac traži radno iskustvo i kako doći do tog iskustva“, rekla je Brnabić, naglasivši da je zato država izdovjila dve milijarde dinara za „Moju prvu platu“.

Premijerka ističe da je to veliki novac koji je vanredno izdvojen iako se zebmlja bori sa kovidom 19.

Kaže da od ukupno 10.295 kompanija učetsvuje 8.537 poslodavac koji je zadovoljio uslove učešća.

Mladi će moći da se prijave do 8. novembra.

Rekordno niska nezaposlenost mladih – 20,7 odsto

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na kraju drugog kvartala ove godine nezaposlenost mladih bila 20,7 odsto, što je, kaže, rekordno niska nezaposlenost kod te kategorije građana do sada.

Istakla je da je pre šest godina nezaposlenost mladih bila čak 51,1 odsto.

„Srbija i dalje ima ogroman problem sa nezaposlenošću mladih. Međutim, krajem drugog kvartala ove godine nezaposlenost mladih došla je do 20,7 odsto i to je rekordno niska nezaposlenost“, rekla je Brnabić.

Ističe da je to pokazatelj da se država posvetila mladima, da ostanu u zemlji i imaju posao.

Brnabić kaže da nezaposlenost mladih opada u kontinuitetu i iznela podatak da je krajem 2018. iznosila 29,1 odsto, krajem 2019. godine 25,5 odsto, a sada 20,7 odsto.

„Nezaposlenost mladih kontinuirano opada i to je jako dobro“, poručila je Brnabić i dodala da država ni tim rezultatom nije zadovoljna i da će nastaviti sa politikama za zapošljavanje mladih.

 

Država nastoji da 2021. počne stanogradnju za mlade

 

Premijerka Brnabić izjavila je da će država nastojati da sledeće godine počne izgradnju stanova za mlade, a da će organizacije mladih napraviti plan kome su stanovi najpotrebniji.

Brnabić je navela da će stanove dobiti mladi naučnici, mladi bračni parovi i mladi koje vredi podržati.

„Da mi ne bi razmišljali o tome koje su prioritetne grupe i koga sve treba podržati, dali smo da o tome odluče udruženja mladih, da naprave sami taj plan za koga su najpotrebniji stanovi, gde su najpotrebniji, kakvi stanovi i po kojim kriterijumima da ih dajemo“, rekla je Brnabić.

Navela je da je država počela sa udruženjima mladih da radi na realizaciji projekta stanogradnje za mlade, ali je sve stalo tokom kovida.

„Međutim, danas smo se dogovorili da nastavimo rad na tome, da 2021. imamo i tu neke konkretne rezultate i da krenemo u izgradnju stanova za mlade“, istakla je Brnabić.

Najavila je da će država nastaviti da razgovara sa mladima i da su otvorili i temu da li srednje obrazovanje učiniti obaveznim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana