Mnogo toga je pred Kinom i Srbijom

Objavljeno: 05.10.2016. 15:28 Izmenjeno: 06.10.2016. 11:33

Premijer Aleksandar Vučić poručio da će Srbija nastaviti da razvija strateško savezništvo u svim oblastima sa Kinom, te da će odnosi sa tom zemljom biti postavljeni stepenik više.

Vučić je na prezentaciji projekta modernizacije srpskog sistema telekomunikacije, koji realizuju kompanije Telekom Srbija i Huawei, rekao da Kina nije samo iskreni prijatelj Srbije, već i strateški partner.

„Ovo je posle Železare u Smederevu novi početak saranđe“, rekao je Vučić i dodao da će već sledeće nedelje u Srbiju doći komapnije zainteresovane za stočarsku proizvodnju, hemijski kompleks, rudarstvo.

Mnogo toga je pred Kinom i Srbijom, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je investicija Telekoma, koji je uložio 150 miliona evra, i kineske kompanije veoma važna za građane Srbije, jer će fiksna telefonija biti dramatično bolja.

Važno je, navodi, što će Telekom biti konkurentan i u zemlji i u regionu.

Navodeći da je Huavei jedan od lidera u svetu, Vučić je rekao da uz znanje te kompanije Srbija može da dostigne „visine“ u regionu.

„Ovde nije reč samo o opremi, već i o izvođenju radova, što znači da će veliki broj naših ljudi biti zaposlen“, rekao je Vučić.

On je najavio da će saradnja Kine i Srbije obema zemljama doneti mnogo.

S tim u vezi je najavio da će na predstojećem sastanku „16+1“ u Rigu najveći broj ugovora potpisati Srbija, i biti neka vrsta primera za sve zemlje u regionu.

Vučić je kazao da mu se čini, kao što je rekao kineski ambasador Li Manćang, da bi Srbija mogla postati evropski Pakistan za Kinu.

Sa srpske strane, kako je dodao, postoji dobra želja, kao i lojalnost u odnosima sa Kinom koju doživljamamo kao velikog saveznika i prijatelja.

Građani, prema njegovim rečima, od te saradnje mogu imati samo veliku korist koja se ogleda i u ekonomiji, jer će to osetiti direktno po svoje novčanike.

Vučić se sastao sa predsednikom kompanije Huavej

Vučić se sastao sa predsednikom kineske kompanije Huavej za centralnu i istočnu Evropu i nordijski region Tangom Saomingom, posle čega je predstavljen projekat modernizacije srpske fiksne telefonije „ALL-IP“.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk.

Telekom Srbija i Huavej predstavio je projekat „All-IP transformacije“, čime će napraviti prekretnicu u razvoju telekomunikacija u Srbiji.

Na osnovu ugovora potpisanog juna ove godine, prilikom posete predsednika Kine Si Đinpinga i delegacije kineskih ministara i privrednika Srbiji, Telekom će, u saradnji sa kompanijom Huavej, započeti proces modernizacije svoje fiksne telekomunikacione mreže.

Kako je predviđeno svi fiskni telefonski priključi korisnika srpske kompanije biće prebačeni na IP (internet protokol) tehnologiju.

Ugovorom Telekom investira do 150 miliona evra kako bi, kroz saradnju sa kompanijom Huavej, svojim korisnicima ponudio najkvalitetniji servis, pre svega, u domenu fiksnog interneta i multimedije.

Projekat modenizacije fiksne telefonske mreže će između ostalog omogućiti da veliki broj korisnika pre svega u urbanim sredinama bude realizovan na optici FTTH gde se korisničke brzine mogu kretati i do jedan gigabit u sekundi.

Optički pristup daje garanciju i za kvalitetniji razvoj svih budućih servisa, pa će svaka porodica moći da uživa u 4K video uslugama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana