MMF i SB vide Srbiju kao nosioca rasta u regionu Tanjug, Studio B

Objavljeno: 21.05.2019. 16:08 Izmenjeno: 23.05.2019. 13:17

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je, na završnoj konfrenciji za medije Misije MMF u Beogradu, da je Srbija postigla dobre rezultate u oblasti ekonomije i da je zajednička prognoza MMF i vlade da će privredni rast Srbije biti 3,5 odsto 2019. i četiri odsto 2020. godine.

„Po prognozama MMF i Svetske banke Srbija je viđena kao nosilac rasta u regonu sa prosečnom stopom rasta od četiri odsto do 2023. godine“, rekao je Mali na zajediničkoj konferenciji za novinare.

Visoke stope rasta, kako je kazao, znače veće plate i penzije, više investicija u infrastrukturu i bolji životni standard za sve građane Srbije.

Sa predstavnicima MMF se u proteklih deset dana razgovaralo o izazovima kako da se nastavi snažan privredni rast Srbije, kazao je Mali i istakao važnost nastavka strukturnih reformi koje bi trebalo Srbiju da naprave još konkurentijom i kredibilnijom.

Najavio je novi set fiskalnih pravila o kojima se razgovaralo tokom posete Misije MMF, a koja treba sistemski da odrede okvir za definisanje fisklane politike odnosno maksimum iznosa javnog duga, deficit ili suficita u zavisnosti od makroekonomske situacije, kao i indeksaciju penzija.

Mali je naveo da je indeksacija penzija bila jedna od tema razgovora sa MMF i dodao da je najbliži način indeksacije penzija po ugledu na švajcarski model koji podrazumeva da se ona obavlja u zavisnosti od rasta plata i inflacije.

Ministar finansija je naveo i podatke da je Srbija u prvom kvartalu imala suficit u budžetu 5,5 miljiardi dinara, što je kaže bolji rezultat nego što su predviđali, dodao je da je javni dug smanjen i da iznosi oko 50,8 odsto, kao i da nezaposlenost nastavlja da pada.

Govoreći o direktnim stranim investicijama, Mali je rekao da je Srbija sa 3,5 milijardi evra, koliko je ostvarila prošle godine, „šampion u regionu“, i dodao da je u prvom kvartalu ove godine ostvarila 1,2 milijarde evra.

Najavio je da će u narednom periodu biti izrađen fiskalni pravilnik koji će se u narednih nekoliko meseci naći na razmatranje i očekuje da će biti usvojen u oktobru.

„Želimo da sistemski rešimo fiskalnu politku u smislu ograničenja i kontrole, kako bismo na taj način obezbedili dugoročnu stabilnost naše zemlje“, naveo je Mali i dodao da će u junu biti objavljena i fiskalna strategija za narednu godinu.

Govoreći o reformama plata u javnom sektoru, Mali navodi da je dogovor sa MMF da puna implementacija bude sprovedena polovinom naredne godine, a da će se na njoj raditi do kraja godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana