MMF o novom sporazumu, Mali:Aranžman će pogurati reforme Tanjug

Objavljeno: 18.06.2021. 10:15 Izmenjeno: 19.06.2021. 09:09

Bord direktora MMF – a razmatraće danas u Vašingtonu predlog novog sporazuma sa Srbijom, a ministar finansija Siniša Mali kaže da će taj sporazum pogurati započete reforme i značiti dodatni kredibilitet u međunarodnoj finansijskoj javnosti.

Predviđeno je da MMF, kao i prošlog puta, podrži našu zemlju nefinansijskim, savetodavnih aranžmanom u dužini od 30 meseci.

„Naš ekonomski program, podržan Instrumentom za koordinaciju politike koji je istekao u januaru 2021. godine je bio od ključnog značaja za sprovođenje mera podrške privredi i stanovništvu tokom krize. Taj program nam je pomogao da nastavimo sa sprovođenjem plana strukturnih reformi, ali njih je neophodno nastaviti“, kaže za portal Biznis.rs ministar finansija Siniša Mali.

Podseća da je sporazum o kome će se danas izjasniti Bord direktora MMF, početkom ovog meseca već usvojila Vlada Srbije.

„Pošto je reč o savetodavnom aranžmanu, s obzirom na to nam novac od te finansijske institucije ne treba, nastavak saradnje za nas znači dodatni kredibilitet u međunarodnoj finansijskoj javnosti. Njihovi saveti će nam svakako koristiti, kako bismo održali i unapredili nivo privredne aktivnosti, koja nužno vodi ka poboljšanju životnog standarda građana“, kazao je Mali.

U narednih 30 meseci posebno ćemo se, dodaje, fokusirati na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači i inkluzivniji rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju.

„Podrška privrednom oporavku i dalje je najvažniji prioritet naše ekonomske politike. Nastojaćemo da smanjimo fiskalne rizike i prema potrebama definišemo mere za vanredne situacije“, objašnjava ministar Mali.

Novi aranžman je, dodaje on, od posebnog značaja kada je u pitanju reforma javnih preduzeća i modernizacija Poreske uprave, jačanje naplata prihoda i unapređenje poslovnog ambijenta.

„Fokus će biti i na jačanju okvira upravljanja javnim investicijama, a u junu je planirano i usvajanje novog programa reformi upravljanja javnim finansijama za 2021-2025. godinu. Nastavićemo restruktuiranje velikih javnih preduzeća kako bismo unapredili efikasnost i ograničili fiskalne troškove i rizike, a to se, pre svega, odnosi na Elektroprivredu Srbije i Srbijagas“, ističe ministar finansija.

Imajući u vidu da je unapređenje poslovnog okruženja jedan od prioriteta, napominje ministar Mali, Vlada Srbije će nastaviti da sprovodi strukturne reforme.

„Time podržavamo viši rast vođen privatnim sektorom. Od ključnog značaja je i sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije. Plan je i da se sačini sveobuhvatni plan za zeleni rast, kako bismo podržali ekonomski oporavak i obezbedili održiviji i ekološkiji razvoj. Između ostalog, biće unapređeni i postojeći programi socijalne zaštite kako bismo zaštitili ugrožene grupe, smanjili nejednakost i borili se protiv siromaštva“, zaključuje ministar Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura -5°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana