Mladenović: Srbija prijatelj Kine Beoinfo

Objavljeno: 18.04.2017. 12:17 Izmenjeno: 18.04.2017. 12:17

Pismo o namerama o saradnji Beograda i kineske Provincije Hunan potpisali su danas zamenik gradonačelnika Beograda, Andrija Mladenović i sekretar komiteta Provincije Hunan Du Ðahao.

Zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović rekao je da je ovo velika čast i privilegija za Beograd.

„Grad Beograd ima jako dobre odnose sa gradovima i provincijama u Kini, mi imamo potpisane sporazume sa Pekingom još iz 1980. godine“, naglasio je Mladenović.

On je dodao, da su u okviru delegacije došli gradonačelnici iz Provincije Hunan, ali i predstavnici velikih kompanija.

„Pričali smo o privrednoj saradnji, o svemu onome što se u Beogradu gradilo ili gradi uz pomoć Kine. Nastavićemo da gradimo privrednu saradnju, ali posebno saradnju u oblasti obrazovanja i kulture“, naglasio je Mladenović.

On je rekao da s obzirom na ukinute vize za stanovnike Kine i na uskoro uvođenje direktnog leta Beograd – Peking očekuje veliki broj turista iz ove zemlje.

Sekretar komiteta Provincije Hunan Du Ðahao rekao je da je Beograd na njega ostavio veliki utisak ne samo zato što je glavni grad, već zato što su stanovnici veoma gostoprimljivi.

„Postigli smo mnogo dogovora o saradnji, već od pedesetih godina prošlog veka starija generacija kineskih lidera imala je dobre odnose sa liderima bivše Jugoslavije koju mi kao novi lideri treba da nastavimo“, rekao je Ðahao.

On je dodao da Srbija spada među najprijateljskije zemlje kineske vlade.

„Iako su Hunan i Beograd geografski veoma daleko naša srca su blizu. Naša saradnja će se bazirati na zgradama, saobraćaju – metrou i prodavnicama“, istakao je Ðahao.

On je rekao da su mnogi kineski studenti završili neke od fakulteta na Beogradskom univerzitetu, i dodao da i u Hunanu ima mnogo univerziteta na kojima bi studenti iz Srbije mogli da studiraju i da dobiju stipendije.

„Beograd ima sjajnu kulturu, kineski narod je gledao mnogo srpskih filmova. U oblasti radija i televizije bi mogli da pojačamo saradnju“, rekao je Ðahao.

Potpisivanju pisma prisustvovao je i ambasador Kine, Li Mančang.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana