Mladenović pozvao Beograđane da učestvuju u litiji za Spasovdan Beoinfo

Objavljeno: 20.05.2017. 11:41 Izmenjeno: 20.05.2017. 11:41

Gradska slava Spasovdan koja se ove godine obeležava 25. maja, ima jednu simboliku, jer se naš grad posle velikih stradanja uvek uzdizao i gradio. To je veliki praznik koji je za slavu uzeo još despot Stefan Lazarević početkom 15. veka kada je Beograd vaspostavio kao svoju prestonicu, a mi smo je obnovili 1992. druge godine, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović gostujući na TV Pink.

–Obeležavanje gradske slave počinjemo svetom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u centru grada i onda nastavljamo sa jednom velikom litijom koja ide centralnim gradskim ulicama. Ona ide ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, Knez Mihailovom, spušta se do Saborne crkve, Kraljice Natalije i završava u Vaznesenjskoj crkvi – rekao je Mlade4nović.
On je dodao da  litija staje na tri mesta gde se molo za mir i blagostanje, za život kao i za one postradale u našem gradu.
–Bilo je puno izazova za naš glavni grad, puno rušenja, ali i puno novih početaka i gradnje. Obeležavanjem ove slave mi slavimo život i blagostanje, molimo se za sve naše sugrađane, ali i za putnike namernike i sve one koji dolaze u naš glavni grad. To je jedan divan povod da se svi okupimo i u jednoj sabornosti obeležimo Vaznesenje Gospodnje Spasovdan – rekao je Andreja Mladenović koji je ovom prilikom pozvao sve Beograđane da uzmu učešća u litiji i da se u jednom prazničnom raspoloženju obeleži ovaj dan.
On je podsetio da je specifično da naši gradovi imaju svoje slave koje obeležavaju i da je to još samo u Grčkoj.
–Obeležavanje slave je važno jer se na taj način pokazuje duhovnost grada i očekujem da će i ove godine to biti jedan praznik i okupljanje svih građana – rekao je zamenik gradonačelnika koji je ovom prilikom zahvalio sveštenstvu Vaznesenjske crkve.
Mladenović je precizirao da litija ima tri zaustavljanja, prvo kod Terazijske česme, zatim kod Saborne crkve i treće je u porti Hrama vaznesenja i podsetio da je upravo na tom mestu bilo sklonište koje je pogođeno prilikom bombardovanja 6. aprila 1941. godine kao i da je tu bio najveći broj žrtava.
Podsećajući da se naš grad uvek nanovo uzdizao i gradio nakon mnogobrojnih napada i rušenja, Mladenović je istakao da danas u gradu ima više od 600 gradilišta.
–Krećemo sa obnovom velikih bulavara koji su mnogo godina čekali na to, u Ruzveltovoj ulici, radi se Bulevar oslobođenja, Slavija. Gradi se u različitim delovima grada i imamo veliki broj investitora koji dolaze, ali se radi puno i na infrastrukturi, odnosno obnovi i izgradnji kanalizacione i putne mreže – istakao je Mladenović i dodao da se u gradu održavaju različite manifestacije i da broj stranih turista konstantno raste.
Prema njegovim rečima Beograd je postao jedna izuzetno atraktivna turistička destinacija i to ne samo za turiste iz regiona.
–Nadam, se da ćemo posle ove izuzetno uspešne posete državnog vrha Kini imati još veći priliv kineskih turista, a mnogo će značiti i direktna linija Beograd – Peking. Zato naš grad treba lepše i urednije da izgleda i to ne samo za turiste nego za građane i mi radimo na tome da im obezbedimo lepši i kvalitetniji život – rekao je Mladenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana