Počinje zaprašivanje komaraca iz vazduha Beoinfo, Studio B

Objavljeno: 11.06.2019. 11:15 Izmenjeno: 11.06.2019. 21:57

Počinje zaprašivanje komaraca iz vazduha na teritoriji Beograda, potvrdio za Studio B pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Zaprašivanje komaraca iz vazduha biće sprovedeno u naredna dva dana, ukoliko vremenske prilike dozvole, a biće tretiran potez Velikog ratnog ostrva, kanalska mreža sa leve obale Dunava, odnosno potezi koji nisu naseljeni i kojima je zbog visokog vodostaja, otežan pristup, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na Studiju B.

– Tretman iz vazduha se nije koristio od 2017. godine i tada je tretirana samo kanalska mreža na levoj obali Dunava. To se izbegava u zemljama Evropske unije, jer je i suzbijanje sa zemlje mnogo delotvornije i kponkretnije. Ovakav naččin je davao odlične rezultate poslednjih godina, međutim ove godine ćemo morati da krenemo i u akciju iz vazduha s obzirom na vlažnost vazduha i bujnu vegetaciju koja je doprinela da se broj komaraca drastično poveća pogotovo na nepristupačnim delovima grada – pojasnio je Mladenović.

Prema njegovim rečima posebno je kritična situacija na Velikom ratnom ostrvu koje je potopljeno i kanalskoj mreži gde se zbog visokog vodostaja stvara veliki broj rečnih, šumskih komaraca koji lete tri do pet kilometara. Tako ovi komarci stižu u različite delove grada upravo sa ovih lokacija kojima ne može da se priđe. Problem predstavljaju i površine u privatnom vlasništvu u koje ekipe Zavoda nemaju pristup, a one pogoduju razvoju komaraca.

– Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je na vreme započeo sve aktivnosti na suzbijanju komaraca i može se reći da je pojava komaraca ove godine usledila kasnije nego ranijih godina. Ono što je stvorilo najveći probleme su vremenski uslovi, odnosno pet sedmica kišnog perioda, a znamo da je za suzbijanje komaraca potrebno suvo vreme. Tek od četvrtka prošle sedmice stabilizovale su se vremenske prilike. Nestabilno vreme je pogodovalo stvaranju novih larvi komaraca. Na vreme i kako nalažu propisi su larvicidnim tretmanom tretirane su velike površine – istakao je Mladenović.
Konstatno je na terenu 26 ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji su radili i u nestabilnom periodu vremena, u jutarnjem i večernjem terminu i one rade na terotoriji celog grada.

–Samo u poslednjoj nedelji Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je 9.270 hektara tretirao termalnim zamagljivanjem, 15.000 hektara hladnim zamagljivanjem, suzbijanje odraslih formi komaraca sa zemlje tretirano je na 59.000 hektara, dok je larvicidnim tretmanom obuhvaćeno 2.200 hektara vodenih površina – rekao je Mladenović.

On je napomenuo da građani preko Beokom servisa i Zavoda mogu da prijave područja za koja misle da nisu uopšte tretirana, ali i ona koja su već tretirana.

Mladenović: Beograd nikad nije bio bliže metrou nego što je danas

Završena je studija opravdanosti sa generalnim projektom i sledi studija sa idejnim projektom, najavio je pomoćnik gradonačelnika Andrea Mladenović gostujući u jutarnjem programu Studija B. Mladenović je poručio da se pripremaju različite studije i dokumenta, arheološka istraživanja i ekološka studija. Jako su važni i partneri i sporazumi koje je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping, jer mi danas za potencijalne partnere imamo kompaniju „PowerChina” koja u ovom trenutku radi 20 projekata izgradnje metroa širom sveta. Ova kompanija je kod nas već nekoliko meseci i sa njihovom ekipom smo imali nekoliko sastanaka, a njihovi eksperti su ovih dana obilazili trasu prve linije – rekao je on i dodao da se nada da će taj međudržavni sporazum dovesti kompaniju „PowerChina” kao partnera i da će ona graditi naš metro, kao što će i francuski partneri.
Pomoćnik gradonačelnika je rekao da rok, koji je kraj  2020. godine za početak gradnje, je sve izvesniji.
–Prva linija počinje od Makiša do Mirijeva i prva faza izgradnje je od Makiša do Ade Huje. Druga faza igradnje je zemunski tj. novobeogradski deo, tačnije od Ugrinovačke ulice do Ustaničke ulice. Nadam se da ćemo sa francuskim partnerima ući i u studiju igradnje treće linije metro, koja će obuhvatiti Novi Beograd i stari deo Beograda – najavio je Mladenović i dodao da će prva linija iznositi 21 kilometar sa preko 20 stanica, a druga 19 kilometara.
On je objasnio da Beograd ne može više da se razvija bez metroa i da  se to oseća svakog dana.
–Metro je razvojni projekat, on podiže cenu građevinskog zemljišta, otvara delo gradova u potpunosti i u smislu saobraćaja i u smislu gradnje i infrastrukture. Međutim, metro sam po sebi nije dovoljan, potrebno je da ga integrišemo u sistem Bg voza – rekao je pomoćnik i dodao da će ove godine Bg voz saobaraćti  iz Mladenovca i Lazarevca, a postoji mogućnost i produžetka linije do Pančeva.
Mladenović tvrdi da sa svim planovima koji podrazumevaju dva tunela, metro, tri nova mosta, obilaznicu oko Beograda, magistralnu tangentu glavni grad dobija se drugačiji saobraćajni, infrastrukturni i urbanistički  koncept.
–Imaćemo moderan grad gde će život biti mnogo olakšan. To su veoma skupi i zahtevni projekti i za njih je potrebno vreme, te apelujem na građane da imaju strpljenja, jer se ne rade preko noći – zaključuje Mladenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana