Mladenović: Da se više nikada ne ponovi tanjug, beoinfo

Objavljeno: 06.04.2022. 11:49 Izmenjeno: 06.04.2022. 11:49

Mladenović je rekao da 6. april u Beogradu izaziva teška i potresna sećanja na one koji su stradali u bombardovanju pre 81 godinu.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je  cveće na Granitni krst u porti Vaznesenjske crkve povodom obeležavanja sećanja na žrtve bombardovanja Beograda aprila 1941. godine i poručio da se svi nadamo da se takvo stradanje nikada više neće ponoviti.

Mladenović je rekao da Beograd propatio od 1941. do 1944. godine, kao i 1945. godine, i bio bombardovan ne samo od nacističke vojske i nemačkog okupatora već i od samih saveznika, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

„Nadali smo se da se bombardovanje više nikada neće ponoviti, a bili smo svedoci da smo 1999. godine bili izloženi NATO bombardovanju i agresiji. Sećamo se svih žrtava i odajemo im danas poštu i pomen, nadajući se da se ovakvo stradanje više nikad neće ponoviti“, poručio je Mladenović.

„Ta akcija nazvana je „strašni sud” od strane Hitlera i nacističke vojske. Beograd je bez objave rata bombardovan u nedeljno rano jutro 6. aprila, u 6.30 sati, na Vaskrs. U porti Vaznesenjske crkve stradao je veliki broj Beograđana dolazeći na vaskršnje jutrenje. Beograd je bio potpuno razrušen, 1.000 tona bombi palo je tog jutra, 6. aprila. U više naleta nastavljeno je bombardovanje grada tog dana, kao i 7. aprila. Blizu 4.000 Beograđana stradalo je u bombardovanju, uništeno je mnogo zgrada, spaljena je i Narodna biblioteka“, rekao je Mladenović.

On je konstatovao da je to bombardovanje bio znak kako će posle izgledati okupacija, koja je bila veoma teška, mučna, sa mnogo stradanja.

Član Gradskog veća Predrag Jevremović položio je cveće na fontanu „Vrelo života” ispred Palate „Beograd”.

Cveće su položili i predstavnici Gradske organizacije civilnih invalida rata Beograda i Udruženja za očuvanje tradicionalnih vrednosti Beograda „6. april”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana