Mjuzikl „Sa druge strane jastuka“ 9. oktobra na Terazijama Studio B, Tanjug

Objavljeno: 05.10.2020. 15:45 Izmenjeno: 06.10.2020. 12:25

Premijera mjuzikla „Sa druge strane jastuka“ na muziku popularnog Momčila Bajagića Bajage, prema tekstu Stevana Koprivice i u režiji Juga Radivojevića, biće izvedena u petak, 9. oktobra, u Pozorištu na Terazijama, a danas je veći deo autorske ekipe imao susret sa medijima u holu pozorišta.

foto Tanjug

Najnovija predstava sa 30 Bajaginih pop rok pesama igra se u znaku jubileja, 70 godina Pozorišta na Terazijama, jedinog mjuzikl teatra u Srbiji, i zanimljivo je da će čitav repertoar u oktobru biti „zauzet“ izvođenjem novog naslova, a nakon premijere datumi su: 10, 11, 17, 21, 24, 25, 28, 30. i 31. oktobra.

Glavne uloge u ovom muzičko-scenskom projektu tumače već iskusni mladi glumci Slaven Došlo i Milena Živanović, a uz njih je angažovan gotovo čitav ansambl teatra s gostima: Žarko Stepanov, Vladan Savić, Igor Damnjanović, Elizabeta Ðorevska, Danijel Korša, Kristina Savić, Duško Radović, Milan Tubić, Ljubiša Dinčić, Jelena Arsić, Nebojša Gromilić, Aleksandar Dunić i drugi.

Dobrodošlicu je danas poželeo svima prvi čovek pozorišne kuće Aleksandar Ðaja, koji je naglasio da se ovaj umetnički projekat pripremao intenzivno od početka ove godine, premijera je bila planirana na proleće, ali je pandemija korona virusa sve to zaustavila i onemogućila.

Onda je cela ekipa nastavila probe od 1. septembra i stigla je do datuma premijere 9. oktobra, a upravnik očekuje još jedan veliki hit na ovoj pozornici.

Bajagić je istakao da je ovo njegova druga saradnja s Pozorištem na Terazijama, jer je prošli put, pre sedam godina, radio mjuzikl „Ženidba i udadba“ po komediji Jovana Sterije Popovića, reditelja Vladimira Lazića, ali je i podvukao da je to bila drugačija priča, jer je po narudžbini zaista komponovao muziku na postojeći libreto.

„Sada je to drugačiji sistem rada, radimo predstavu prema tekstu Stevana Koprivice, na već postojeće pesme i hitove koje ljudi znaju, a ovde je sjajna ekipa svih koji su uključeni u ovaj proces, od glumaca i reditelja preko ostalih“, pohvalio je Bajagić aktuelnu saradnju.

„Jeste malo nezgodno vreme oko pandemije, a mi smo krenuli još prošle godine da spremamo predstavu, a onda u martu da radimo intenzivno, i niko nije očekivao da će da nas zadesi cela ova situacija, ali, eto, stigli smo i do premijere, i zato dođite svi u petak da vidite kako to izgleda“, zadovoljno je muzičar pozvao sve na premijeru.

Reditelj Jug Radivojević, aktuelni upravnik Beogradskog dramskog pozorišta, realizovao je novi mjuzikl i podsetio da u 70 godina ovog teatra on je prisutan 25, a režirao je uglavnom hit mjuzikle prema brodvejskim komadima – „Mamma Mia!“, „Producenti“ i „Fantom iz opere“.

„Od moje prve režije te 1995. godine do danas bilo je osam premijera s mojim potpisom, ali je ovo zaista posebno, jedan težak zadatak, drugačije od svetskih hitova koje sam radio na ovoj sceni gde smo morali da se držimo libreta sve vreme, a opet i da imamo neku slobodu u kreativnosti“, analizirao je Radivojević rad na stranim naslovima.

„Prvi put radim mjuzikl ovog kapaciteta, da je u autorskom pogledu kompletno domaći, osim što sam davno radio drugačiju formu i sadržaj u predstavi “Spusti se na zemlju“, i ova saradnja s Bajagom je za mene bila velika radost“, nadahnuto je izjavio reditelj, koji je u ovom teatru postavio i mjuzikle „Pop Ćira i pop Spira“, „Do gole kože“ i druge.

On je naglasio da je to bio proces teži u nastajanju, zbog izbora tolikih pesama, uklapanju libreta na 30 Bajaginih hitova, dok je sama realizacija čvrstog koncepta zadatog od samog starta tekla dosta lagano.

„Nikad nisam lakše radio na Terazijama, a paradoks je cele situacije što smo radili u nikad težim uslovima“, ukratko je opisao suštinu rada Radivojević i dodao da je jako zadovoljan rezultatom umetničkog čina, što inače priznaje da retko kada ističe, ali je i podvukao koliko je ovo bio stvarno veliki napor i poduhvat izgurati tako složen projekat.

Glavni glumac u mjuziklu Slaven Došlo kao junak Boža, ulični svirač, odmah je pohvalio partnerku Milenu Živanović kao Tamaru u novoj muzičkoj avanturi, i zaintrigirao je pomalo javnost da će se pojaviti u kostimu nalik na Dejvida Bouvija.

„Bilo mi je veoma zanimljivo da radim na predstavi prema Bajaginim pesmama, jer kad pomislim da ih sve znam, onda krenem da ih slušam, i shvatim da tu ima toliko caka, koje se kriju i moraju da se istražuju“, podvukao je Došlo, koji u ovom teatru igra u mjuziklu „Fantom iz opere“, a u ovom žanru se oprobao i nedavno kao zamena Ivanu Bosiljčiću u hitu „Jadnici“ (Madlenianum).

„Ja igram čuvenu Tamaru iz Bajagine pesme i veoma sam ponosna na to, tumačim jednu mladu umetnicu, koja je rešila da odbaci sve ono što čini društvo, prijatelji i porodica, veoma rano je odlučila da upozna sebe i shvati šta je to što želi, ali i da pogleda svim strahovima u oči“, inspirativno je Živanovićeva analizirala i predstavila svoju ulogu.

„Moja junakinja kroz ljubav spoznaje život, dok upoznaje jednog divnog mladog čoveka, a to je moj partner Došlo, kome sam zahvalna u ovom procesu, kao i svima“, naglasila je glumica i dodala: „Volela bih da ova predstava bude jedna poplava ljubavi, a smatram da Bajagine pesme to u potpunosti ostvaruju“.

Živanovićeva, glumica ovog pozorišta, igra i u komadima „Mamma Mia“, „Sweet Charity“ i poznata je i u drugim teatrima, pre svega u JDP u veoma zahtevnim ulogama („Otelo“, „Hinkeman“, „Kralj Betajnove“, „Unosno mesto“).

Poznati muzičar Aleksandar Sedlar uveliko je angažovan kao dirigent u predstavama na Terazijama, a ovde je osim te uloge i aranžer na svim pesmama i istakao je da je veliki ljubitelj Bajage od malih nogu.

„Bajagine pesme teško da možete zaobići i one su obeležile kulturu poslednjih nekoliko decenija, a te numere su sada uklopljene u novi kontekst, aranžmani su prilagođeni, i lično sam u potpunosti uživao u procesu“, jasan je Sedlar.

Posle hit projekata na ovoj sceni „Lutka sa naslovne strane“ na pesme Bore Ðorđevića i „Glavo luda“ na hitove Zdravka Čolića, došao je red na Bajagu i njegove neprolazne pop rok numere za novi potencijalni uspeh ovog pozorišta.

U autorskoj ekipi su i scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Tatjana Radišić, koreograf Milica Cerović i mnogi drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana