Mitrašinović: „Molnupiravir“ uskoro dostupan građanima Tanjug

Objavljeno: 18.12.2021. 17:33 Izmenjeno: 20.12.2021. 13:30

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavila je da će novi antivirusni lek protiv kovida 19 biti uskoro dostupan građanima Srbije

Mitrašinović je za RTS rekla da je Agencija za lekove odobrila „Molnupiravir“, prvi antivirusni lek, da će on biti primenjivan samo po preporuci lekara i da se očekuje da će to biti u kovid ambulantama.

„Svi u Alimsu radili smo danonoćno. Očekujemo da bude dostupan pacijentima narednih dana“, navela je Mitrašinović.

Objasnila je da je „Molnupiravir“ oralni antivirusni lek koji se primenjuje kod blagih do umerenih formi kovida 19 kod starijih od 18 godina.

„Da bi lek bio primenjen pacijenti moraju da imaju bar jedan od faktora rizika za razvoj težih formi – da budu stariji od 60 godina, pacijenti sa dijabetesom, gojazni čiji je bodi mas indeks iznad 30, pacijenti sa teškom opstruktivnom bolesti pluća, ozbiljnim bolestima srca i aktivnim malignitetima“, navela je Mitrašinović.

Ukazala je da je u kliničkim studijama pokazana značajna efikasnost leka – za 30 posto smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

„Pokazana je zadovoljavajuća bezbednost. U studijama je najčešće prijavljivana kao neželjena reakcija dijareja, kod tri odsto ispitanika, prijavljivana je glavobolja, mučnina i vrtoglavica, ali to su uobičajena neželjena dejstava koja prate veliki broj lekova“, istakla je Mitrašinović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana