Miši Krstiću „Nišvil“ nagrada za životno delo Tanjug

Objavljeno: 17.09.2020. 20:27 Izmenjeno: 17.09.2020. 20:27

Džez pijanisti, kompozitoru i pedagogu Milošu Miši Krstiću uručena je nagrada za životno delo u okviru džez festivala „Nišvil“, a koja se tradicionalno dodeljuje najistaknitijim srpskim muzičarima

FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC / an

Krstiću je nagradu uručila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u Gradskoj kući u Nišu, nakon čega je na centralnom trgu otpočeo i nastup džez bendova.

Ovogodišnji laureat je zahvalio organizatorima „Nišvila“ na velikom priznanju i istakao da mu je ta nagrada značajna po više osnova.

Pre svega, dodao je, jer se dodeljuje na festivalu koji je visokokotiran na listi džez festivala u svetu, a zatim, jer se dodeljuje za muzički žanr koji je džez u izvornom smislu i koji nije često u javnosti kao „estrada“.

„Treće, ovaj Nišvil će ostati upamćen kao jedinstven festival u doba korone i možda će neko za nekoliko godina da se seti i kaže: “Je l se sećate Nišvila u doba korone, kada je nagrada dodeljena Miši Krstiću?“, jer da sam dobio nagradu kada je redovan festival, možda bi se zaboravilo“, našalio se Krstić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da Niš ove godine žali za pravim Nišvilom u klubu Tvrđave, ali da se taj festival već priprema za 2021. godinu kada će dva Nišvila biti spojena u jednom.

Podsetila je da je Miša Krstić poslednji put gostovao na Nišvilu pre tačno 20 godina i izrazila je zadovoljstvo što je baš ona na čelu mesta gradonačelnice večeras uručila nagradu Krstiću.

„Posle 20 godina od onog nastupa Vi dobijate ovo divno delo koje će Vas podsećati na Nišvil i Niš, a nove generacije govoriće kako je Miša Krstić dobio nagradu u doba korone“, rekla je Sotirovski.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević ističe da je prošlo mnogo godina od kada je Nišvil počeo da dodeljuje nagrade za životno delo i da su stazom do nagrade prodefilovali mnogi velikani srpskog džeza koji su mnogo zadužili nacionalnu kulturu.

Iako, kaže, Nišvil ove godine nije organizovan u punom formatu, zbog pandemije virusa korona, organizatori festivala su odlučili da nagrade umetnike.

Blagojević dodaje da je za 20 godina, od kada je Kristić poslednji put nastupao na Nišvilu, taj festival postao ozbiljan i relevantan festival koji je čak i „Gardijan“ uvrstio u 10 najboljih džez festivala u Evropi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana