Miščević: Plan da sva poglavlja budu otvorena do 2018. Tanjug

Objavljeno: 26.09.2016. 21:27 Izmenjeno: 27.09.2016. 12:12

Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević kaže da je plan da sva poglavlja budu otvorena do 2018. a realno je da do kraja ove godine budu otvorena još tri: o javnim nabavkama, nauci i istraživanjima i o obrazovanju, kulturi i mladima.

„Naš plan je da upotpunosti budemo spremni i preuzmemo obaveze iz članstva do 2018. godine. To znači sva poglavlja do tada treba da budu otvorena, a jedan značajan broj i zatvorena“, rekla je Miščević na tribini „Otvaranje novih poglavlja i naredni koraci u pristupanju EU“ održanoj u Pres centru Tanjuga.

Ona je dodala da bi bilo idealno da sva poglavlja budu zatvorena do tada, ali da se nije moglo predvideti šta će se dešavati u EU.

Mišcevhic kaže da se proces otvaranja pregovaračkih poglavlja mora ubrzati, ali insistira na dobroj pripremi za ispunjavanje merila za otvaranje poglavlja i za izricanje pregovaračkih pozicija.

Podseća da su pregovori počeli pre tri godine i da je u tom periodu otvoreno četiri poglavlja, a da će u ovoj godini biti otvoreno pet poglavlja, što je dobar rezultat.

Ona kaže da postoji interni plan tima koji se bave pitanjem pregovora, da se dva puta nedeljno proverava dokle se stiglo, te se upućuju na neformalne preglede Briselu.

Predstoji, kako kaže,izveštaj za poglavlja 23,24 i 35, ali sve može da padne u vodu ako nema implementacije za poglavlja 23 i 24.

 

Promena Ustava 2017. godine stoji kao jasan plan

Miščević je izjavila da promena Ustava naredne godine stoji kao jasan plan, ali da se to ne odnosi i na reformu izbornog sistema.

„Promena Ustava 2017. godine je nešto što smo mi ozbiljno obećali i to stoji kao jasan plan, ali ne i izmena izbornog sistema“, rekla je Miščević .

Prema njenim rečima, tema izmene izbornog sistema nije pitanje za poglavlje 23 i nije segment koji je neophodan deo ustavne reforme, ali jeste tema o kojoj donosioci političkih odluka razgovaraju.

Miščević je istakla da je rasprava o promeni Ustava počela, pa je prekinuta zbog izbora, te da se mora obnoviti.

„Vrlo je jasno šta nam je potrebno i u kom pravcu te ustavne reforme treba da idu“, primetila je Miščević.

Član užeg pregovaračkog tima Nebojša Lazarević kaže da promena Ustava nije jedino što treba da se uradi da bi Srbija postala država članica, već da postoji nekoliko pitanja koja moraju da se reše.

Lazarević je kazao da postoji „gomila“ tehničkih pitanja zbog kojih treba da se menja Ustav, napominjući da neke od promena, po samom Ustavu Srbije, iziskuju referendum, a neke ne.

„Ako ništa drugo, zbog promene Ustava nas čekaju bar jedan, a možda i dva referenduma, a onda ne bi bilo zgoreg spojiti taj čuveni referendum o članstvu u EU, sa referendumom o izmenama Ustava“, rekao je Lazarević.

Govoreći o Akcionom planu za nacionalne manjine, Miščević je rekla da je on napravljen u sklopu poglavlja 23 i da je vrlo ozbiljno urađen.

„Nismo mi birali predstavnike nacionalnih manjina, oni su sami odabrali ko će ih predstavljati, nismo mi birali nacionalne savete, već sami pripadnici manjina. Naš posao je bio da vidimo kako ćemo da sprovedemo dobre zakone, a gde su oblasti gde treba zakonska rešenja da unapredimo“, navela je Miščević.

 

Majstorović: Do kraja godine tri poglavlja

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović, izrazio je danas očekivanje da će Srbija do kraja godine otvoriti još tri poglavlja u pregovorima sa EU i to poglavlja 5, 25 i 26.

Otvaranje tih poglavlja će biti od suštinskog značaja, rekao je Majstorović na tribini „Otvaranje novih poglavlja i naredni koraci u pristupanju Evropskoj uniji“ koju su Centar savremene politike i Fondacija Konrad Adenauer, u okviru projekta „Prema Evropi“, održali u preš centru Tanjuga.

Poglavlje 5 posvećeno je javnim nabavkama i ono je, kako je dodao, direktno povezano sa vladavinom prava, kao i sa poglavljima 23 i 24.

Poglavlja 25 i 26, koja su vezana za obrazovanje i kulturu, veoma su specifična zato što se tu ograničeni broj pravila EU prevodi u nacionalno zakonodanvstvo.

„Ova poglavlja (25 i 26) će se istog dana, nadamo se do kraja godine, otvoriti i preliminarno zatvoriti. I to će biti prva poglavlja koja će Srbija privremeno zatvoriti“, rekao je Majstorović.

Govoreći o Nacionalnom programu za usvajanje pravnih tekovina EU, Majstorović kaže da on stavlja Srbiju na mnogo višu startnu poziciju u odnosu na zemlje regiona, kada je u pitanju nivo usklađenosti domaćih i propisa sa propisima EU.

„Smatramo da će 2018. godine biti realno da se domaće zakonodavstvo usaglasi sa evropskim“, rekao je Majstorović.

Poglavlja u kojima će biti potrebno više vremena su, izuzimajući 35, poljoprivreda, zaštita živone sredine, strukovni programi, kao i poglavlja 23 i 24, jer se, kako je naveo, radi o politički osetljivim pitanjima.

Majstorović je najavio da će javnosti i vladi uskoro biti predstavljena revizija.

„Ona je posebno bitna, jer prvi put imamo potvrdu od strane Evropske komisije koji su prioriteti, jer se ova revizija radi u postskrining periodu“, zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana