Mirović i Košar o ekonomskoj saradnji i ekologiji tanjug

Objavljeno: 24.05.2022. 12:22 Izmenjeno: 24.05.2022. 12:22

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić rekao je da se konfrencija bavi temama upravljanja vodom, otpadom, energetskom efikasnošću poslovnih i stambenih obejkata i razvijanjem koncepta pametnih gradova.

foto tanjug

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblastima ekonomije i zaštite životne sredine.

Sagovornici su se saglasili da su dobri bilateralni i tradicionalno prijateljski odnosi između Srbije i Francuske važna osnova za saradnju u svim sferama, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Mirović je istakao da AP Vojvodina ima dobre odnose sa francuskim regionima, pre svih sa Departmanom Valdoaz, ali i sa brojnim udruženjima i francuskim institutima.

Na sastanku je bilo reči i o novim modelima produbljivanja saradnje u oblastima inovacija i kulture, u kojima, prema oceni sagovornika, ima mnogo potencijala.

Ambasador Košar je u razgovoru iskazao želju za daljim intenziviranjem odnosa u oblastima od zajedničkog interesa, ocenjujući da AP Vojvodina ima velike mogućnosti, te da je dobro mesto za investiranje.

Nakon sastanka, Mirović i Košar otvorili su u Skupštini AP Vojvodine seminar „Održivo upravljanje vodom: od otpadnih voda do stvaranja vrednosti“, koji se održava u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Ambasade Francuske, u okviru projekta „Ekoopština“, sa ciljem utvrđivanja postojećeg stanja i predstavljanja primera dobre prakse kada je reč o lokalnom upravljanju vodama.

„Adekvatno upravlkjanje pre svega otpadnim vodama jeste pitanje od značaja za celokupno društvo i važno je da o tome govorimo. Ova konferencija je veoma značajna jer će predstavnici lokalnih samouprava imati priliku da steknu nova znanja i povežu se sa predstavnicima francuskih kompanija, opština i gradova“, izjavio je Mirović.

Prema njegovim rečima, ovaj skup je i na tragu napora Pokrajinske vlade u cilju unapređenja života u Vojvodini u oblasti zaštite životne sredine.

„U budućnosti nas očekuje još ozbiljniji rad u ovoj oblasti, jer ako želimo da postanemo deo evropske zajednice, moramo još predanije raditi na podizanju ekoloških standarda. Ovo pitanje tiče se naše budućnosti i dotiče i našu decu i njihovu budućnost“, izjavio je Mirović.

Ambasador Košar je nakon otvaranja seminara istakao da je cilj skupa da omogući susret lokalnih samouprava Francuske i Srbije, kao i francuskih kompanija, kako bi se zajedno ponudili odgovori na sve ekološke izazove sa kojima se svet susreće.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana