SNS: Krajnje vreme da država reaguje na pretnje Vučiću Tanjug

Objavljeno: 26.11.2020. 11:14 Izmenjeno: 26.11.2020. 20:25

Funkcioneri Srpske napredne stranke osudili pretnje smrću koje je Srđan Nogo uputio porodici predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić: Očekujem reakciju nadležnih institucija na Noga

Premijerka Srbije Ana Brnbić izjavila je  da očekuje od nadležnih institucija, od tela nadležnih za nadzor nad medijskim sadržajem, preko tužilaštva i svih drugih institucija – da hitno reaguju u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima na pretnje koje je Srđan Nogo uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, saopštio je SNS.

Kako je navela, radi se o čoveku koji se dičio nošenjem vešala na Terazijama, pretio smrću i ranije, nosio improvizovanu pušku ispred Narodne skupštine.

„Pošto ni u jednom takvom ranijem slučaju nije bilo adekvatne reakcije, danas ovaj talac sopstvenog ludila ide korak dalje i otvoreno, i bez ikakve zadrške, preti čitavoj jednoj porodici“, rekla je ona.

Kako je istakla, takve pretnje kao društvo to ne smemo da ignorišemo jer je upravo, kaže, nedostatak reakcije na prethodne pretnje poslužio kao ohrabrenje da preti monstruoznije i bezobzirnije nego ikada.

„Poslednji je trenutak da povučemo liniju šta je dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno u slobodnom demokratskom društvu. Nije dozvoljeno pretiti ubistvom, a posebno čitavim porodicama i niko nema pravo da to čini. To pravilo mora da važi za sve bez izuzetka“, rekla je ona i dodala da je obaveza svih da se prema ovome odrede, jer, poručila je izostanak reakcije nije ništa drugo nego podrška „anticivilizacijskom činu“.

Stefanović: Neophodna hitna reakcija tužilaštva

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je  da su pretnje koje je Srđan Nogo uputio predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici „brutalne“ i da zahtevaju hitnu i oštru reakciju nadležnog tužilaštva.

Ministar je tako u skupštini Srbije odgovorio na pitanje poslanika Dragana Markovića u vezi toga šta će se preduzeti povodom pretnji Srđana Noga predsedniku i njegovoj porodici i konstataciji da bi treblo sprovoditi zakon te da bi Nogo trebalo da bude uhapšen.

Stefanović je kazao da se slaže da zakon mora da se poštuje i da se i sam uvek zalagao da se zaone koji krše zakon primene najoštrije mere.

„Potpuno podržavam sve što ste rekli, nemam šta da dodam i i očekujem reakciju tužilaštva koje je nadležno da ovakve slučajeve procesuira. Ovo nije pritisak na tužioce, ali oni su ti koji treba da provere i vide ima li tu obeležja krivičnog dela“, rekao je Stefanović.

Pojasnio je da tužilac to treba da sagleda, i da traži dalje postupanje.

Stefanović je kazao i da nije prvi put da Nogo na tako brutalan nacicn preti predsedniku, njegovoj porodioci i maloletnom detetu.

Nekadašnji funkcioner i poslanik Dveri, ekstremno desnih stavova i ekscesnog političkog angažmana, Srđan Nogo, ponovo je uputio pretnje predsedniku Aleksandru Vučiću, njegovoj porodici, ovaj put i deci, „prognozirajući“ im svima „tragičan kraj“.

Nogo je u emisji „Bez ustručavanja“ u produkciji KTV televizije rekao da će Vučić imati tragičan kraj, i ne samo on, već i cela njegova porodica.

On tvrdi da će put kojim je krenuo Vučić imati tragičan kraj za celu njegovu familiju od, kako je rekao, najstarijih, roditelja predsednika, pa do najmlađih u Vučihevoj porodici.

Selaković: Ekstremisti neće u Srbiji vešati bilo koga

Član Predsedništva SNS Nikola Selaković poručio je  da nikada ekstremisti poput Srđana Noga neće biti u prilici da u Srbiji „presuđuju i vešaju bilo koga“, pa ni predsednika Republike i njegovu porodicu.

„Srbija je demokratska država u kojoj se vlast i dobija i gubi na izborima, ali se, nadam se, i odgovara za pretnje smrću najvišim državnim zvaničnicima“, naveo je Selaković u saopštenju.

On je dodao da od nadležnih državnih organa očekuje da reaguju povodom nedvosmislene pretnje koju je predsedniku i njegovoj porodici uputio, kako je rekao, „osvedočeni ekstremista i fašista Srđan Nogo“.

„Sloboda govora postoji sve donde dokle nečiji govor ne ugrožava nečiju slobodu i prava. To nije neograničeno pravo i u svim civilizovanim društvima se mora znati granica koja odvaja politički stav, koliko god on ekstreman bio, od otvorene pretnje, a kao čovek i pravnik nemam nikakve sumnje da je u ovom slučaju ta granica pređena“, ukazao je Selaković.

On je ocenio i da je ovaj napad na predsednika Vučića deo organizovane i sinhronizovane kampanje destabilizacije Srbije i njenog zaustavljanja na putu napretka, i da se zato na njega mora odgovoriti odlučno i odgovorno, na institucionalan način, „bilo kroz pravosuđe, bilo kroz zdravstveni sistem“.

Član SNS Aleksandar Mirković osudio je nove pretnje koje je Srđan Nogo uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, navodeći da je krajnje vreme da država reaguje i stane na kraj „pozivima na ubistvo Vučića i njegove porodice“.

„Ovo je samo jedna u nizu pretnji upućenih pre svega građaninu Aleksandru Vučiću, njegovoj deci, roditeljima i postavlja se pitanje da li on kao državljanin Srbije uopšte ima nekakva prava. Ako na to dodamo da je plaćeni ubica Čaba Der, pre nekoliko dana mađarskim istražnim organima priznao da je od dva kriminalna klana dobio ponudu da ubije predsednika Aleksandra Vučića, postavlja se pitanje šta je još potrebno da se desi da se ovakve pretnje shvate krajnje ozbiljno“, upitao je Mirković u saopštenju.

On navodi da je neophodno da država hitno reaguje, stane na put „bolesnim umovima“ i na taj način pokaže spremnost da se svako u Srbiji oseća bezbedno.

„Nedostatak podrške Ðilas sigurno neće na ovaj način nadoknaditi, a posebno ne Ðilasove marionete, koje sem mržnje, bolesnih pretnji i prolivene krvi nemaju šta drugo da ponude“, naveo je Mirković, koji je ocenio da je Nogo „Ðilasov jurišnik“.

Najoštrije osuđujem monstruozne pretnje smrću, koje je Srđan Nogo uputio porodici predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i na taj način ugrozio njihovu bezbednost, navela je u saopštenju Ivana Tomić Ilić, članica Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke.

„Predsednik Vučić, ali i čitava njegova porodica, svakodnevno je na meti bolesnih ljudi, koji ne prezaju da na najbrutalnije načine prete, samo zato što on radi svoj posao i snažno se bori za Srbiju. Njima to očigledno smeta, svesni da ih građani ne žele, jer su jedini program i politika koju oni nude nasilje i mržnja prema  političkim neistomišljenicima. Pozivam nadležne organe da reaguju na monstruozne pretnje koje su postale svakodnevnica, jer ovakvo ponašanje nije normalno i treba mu se stati na put“, navela je Ivana Tomić Ilić.

Član Predsedništva SNS Nela Kuburović Kisić najoštrije je osudila govor i izlive mrznje bivseg narodnog poslanika Srđana Noga upućene predsedniku Aleksandru Vučciću i njegovoj deci.

Srđan Nogo je u emisiji Bez ustručavanja u produkciji KTV televizije rekao da će Vučić imati tragičan kraj, i ne samo on, već i cela njegova porodica.

“Svaki normalan čovek će se zapitati kakav moralni i politički monstum neko treba da bude, kada se sluzi nečijom decom, i pokušava da se mržnjom obračuna sa neistomišljenicima”, navela je Kuburović u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da svako može i treba da se bori za svoju politiku i ideologiju, ali da to čini idejama, radom i rezultatima, dok Nogove napade na Vučića vidi kao samo još jedan u nizu dokaza da današnja opozicija apsolutno nema šta da pruži i predloži građanima Srbije, sem nasilja na ulicama, nasilja u institucijama, i kao što vidimo nasilja u medijima.

“Kolika je njihova slabost i koliko je veliki njihov očaj, upravo govori i to da ne prezaju ni od čega, pa čak i od napada na porodicu i decu, što svima treba da bude sveto i nešto u šta se ne dira, bez obzira na političke nesuglasice”, naglasila je Kuburović Kisić.

Veruje međutim da će nadležni organi preispitati da li u ovakvom ponašanju postoje elementi krivičnog dela, jer, kako kaže, bez sumnje dovode u potencijalnu opasnost i ugrožavaju bezbednost predsednika i članova njegove porodice.

Funkcionerke Srpske napredne stranke Jadranka Joksimović, Sandra Božić i Biljana Popović Ivković osudile su njnovije pretnje nekadašnjeg poslanika Dveri Srđana Noga predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici i pozvale nadležne institucije da hitno reaguju.

Internacionalni sekretar SNS i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da ovakva izjava nekoga ko sebe smatra predstavnikom nekakve političke ideje, izraz ne samo političke nemoći već „opasnog, nedemokratskog i etički duboko devijantnog političkog obrasca“ koji, kaže, ne može i ne sme u pravnoj državi da prođe bez reakcije i osude nadležnih organa.

Članica Predsedništva SNS Biljana Popović Ivković smatra da su brutalne pretnje predsedniku Vučiću i njegovoj porodici nedopustive u demokratskom društvu i pristojnoj Srbiji, istakavši da institucije moraju da reaguju bez odlaganja.

„Ne smemo dozvoliti da bilo koji pojedinac ili predstavnik bilo koje političke partije poziva na ubistvo, širi strah i preti i očekujem da svi osude užase koje je izgovorio monstrum“, navela je ona u saopštenju.

Članica Glavnog odbora SNS Sandra Božić ocenila je da nikada kao društvo ne smemo da prihvatimo da se „politička inferiornost“ i nedostatak političkog programa nadoknađuje govorom mržnje i otvorenim pozivom na nasilje.

Nekadašnji funkcioner i poslanik Dveri, ekstremno desnih stavova i ekscesnog političkog angažmana, Srđan Nogo, uputio je pretnje predsedniku Aleksandru Vučiću, njegovoj porodici, ovaj put i deci, „prognozirajući“ im svima „tragičan kraj“.

Bojan Stević, takođe član Gradskog odbora Beograd SNS, najoštrije osuđuje bilo kakve pretnje, a pogotovo smrću te smatra da su „gnusne i nedopustive“ jer se u političku borbu uvlače članovi nečije porodice, posebno deca.

„Činjenica da dotični, poznat po svojim agresivnim i opasnim stavovima, pokušava da satanizacijom jedne porodice dopre do nekog medijskog prostora, a ne konkretnim doprinosima za razvoj našeg društva, govori samo o ništavosti njegovog karaktera i lkudskosti, i ne preostaje ništa drugo no da ga žalimo“, kazao je Stević.

Andrea Radulović, takođe članica Gradskog odbora Beograd SNS osudila je, kako je navela, sraman, bestidan i monstruozan čin Srđana Noga.

„Crtati metu na čelu deci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pretiti smrću, je ponašanje jednog nečoveka i za takve postupke se krivično odgovara“, poručila je Radolović i dodala da „monstrum“ Nogo još jednom pokazuje da zbog „kvazi-politike“ i nedostatka političkih ideja i programa, pribegava zastrašivanju, pretnjama i nasilju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana