U Srbiji nema zaraženih korona virusom Studio B

Objavljeno: 28.02.2020. 09:19 Izmenjeno: 28.02.2020. 16:26

U Srbiji nema zaraženih korona virusom, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravllja – COVID-19.

Na tom sajtu podaci se ažuriraju svakodnevno u 8 i 18 časova, pa svi zainteresovani mogu dva puta dnevno proveriti najnovije informacije u vezi s ovim virusom.

Ministarstvo zdravlja objavilo je i video snimak sa informacijama za građane, o pravilima ponašanja, preporukama i uputstvima, kada je u pitanju virus korona.

Do 27. februara u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak, testirano je 25 osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije virusa i imale simptome infekcije disajnih puteva, objašnjava doktorka Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije i ističe da su uzorci svih testiranih osoba bili negativni na novi korona virus.

Simptomi bolesti su temperatura i kašalj, a Ivana Maričić iz Apoteke Beograd objašnjava da je potrebno da brinemo o ličnoj higijeni, kako bi smanjili rizik od zaraze i zaštitili svoje zdravlje. Za apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji biće nabavljeno dovoljno hirurških maski, kaže Maričićeva i dodaje da su one najpotrebnije osobama koje su već obolele od nekih raspiratornih infekcija, da bi se smanjilo širenje infekcije.

Građanima koji osete simptome sugeriše se da ostanu kod kuće, ne idu na javna mesta, na posao, u školu ili obdanište.

„Ako ste doputovali iz Kine, severne Italije ili drugog žarišta kontaktirajte Ministarstvo zdravlja na broj telefona 064 8945 235,“ navodi se u video snimku Ministarstva, jer kako ističu, poštovanje preporuka i uputstava može sprečiti širenje virusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana