Ministarstvo: Postupaćemo u skladu sa nadležnostima tanjug

Objavljeno: 29.06.2022. 11:27 Izmenjeno: 29.06.2022. 11:27

Navode i da obrazovni sistem obezbeđuje i nudi versku nastavu i građansko vaspitanje kao dva izborna predmeta sa istim statusom.

Ministarstvo prosvete će postupati u skladu sa nadležnostima, ukoliko postoje određena saznanja i dokazi da pojedinci narušavaju i dovode u pitanje ravnopravnost verske nastave i građanskog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, rečeno je  Tanjugu u tom ministarstvu.

Odgovor Ministarstva usledio je nakon pitanja Tanjuga kako će se postupati nakon što je patrijarh srpski Porfirije u ponedeljak na svom Fejsbuk profilu objavio da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji „svesno obeshrabruju i sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za Versku nastavu“.

Patrijarh je izrazio veliko razočaranje tom informacijom i naveo da će se posavetovati sa arhijerejima i predstavnicima drugih crkava i verskih zajednica o tome da li da javno objave njihova imena, kao i imena škola „koje na taj način diskriminišu sopstvene učenike“.

Ministarstvo prosvete odgovara da će postupati u skladu sa nadležnostima, ukoliko postoje određena saznanja i dokazi koji ukazuju na ponašanje pojedinaca koji narušavaju i dovode u pitanje ravnopravnost navedena dva predmeta, kao i pravo roditelja i učenika da odlučuju o izboru predmeta.

Ministarstvo podseća da je pravo roditelja i učenika da odaberu jedan od ova dva izborna predmeta i da tu odluku ne donose ni direktori ni zaposleni u školi.

„Smatramo važnim što učenici imaju pravo da uče o pravim vrednostima kroz izborne predmete koji podstiču osećaj suživota, tolerancije, uvažavanja, saradnje i ljubavi, a naš fokus je da se obezbedi najkvalitetnija moguća nastava i jednaki uslovi za svu decu“, stoji u pisanoj izjavi za Tanjug.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana