Ministarstvo odbrane Dunji Mijatović: U Srbiji se knjige ne zabranjuju Tanjug

Objavljeno: 07.11.2019. 00:08 Izmenjeno: 07.11.2019. 11:36

Ministarstvo odbrane je povodom izjave komesara Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović, koja je kritikovala to ministarstvo zbog organizovanja promocije knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, saopštilo da Srbija neće zabranjivati knjige, jer je to tradicija nekih drugih naroda.

„Svaki pokušaj drugačijeg viđenja građanskog rata u BiH je veliki zločin ako dolazi od Srba“, ističe Ministarstvo u saopštenju i dodaje da na to neće pristati i zato je omogućilo da autor knjige i ljudi koji su učestvovali u istraživanju čitavog slučaja iznesu svoj stav.

Ministarstvo ukazuje i da su Srbi mnogo puta bili i još uvek jesu žrtve dvostrukih standarda i često im se i sudilo i sudi za tuđe zločine.

„Uvažena komesarka propustila je da se oglasi kada je oslobođen Naser Orić dokazani ubica Srba, baš kao što nije uvidela potrebu da osudi i traži odgovornost za izjavu Emira Suljagića direktora Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici u kojoj kaže da je “Jasenovac četnička izmišljotina” i da su “Časni bošnjaci iz Handžar divizije propustili priliku da reše četnike, zato nam je to ostavljeno u amanet”“, ističe ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo odbrane navodi i da duboko žali što Mijatovićeva nije osetila potrebu da dođe u Bratunac i položi venac na grobove poklane srpske dece ili bar zatraži da neko odgovara za njihovu smrt.

„Šteta je što Dunja Mijatović ne traži da se sazna ko je u Srebrenici pokušao da ubije Aleksandra Vučića ili ko je lagao da se na Kosovu Šiptari truju jednonacionalnim otrovom iz Srbije“, navodi ministarstvo.

Umesto da traga za istinom, navodi se u saopštenju, Dunja Mijatović napada Ministarstvo odbrane zato što se u Domu Vojske raspravljalo o knjizi koju nije izdalo Ministarstvo odbrane.

Oni komesarki predlažu da pre nego što donese „svoj neporecivi i nepogrešivi sud“ ipak najpre pročita knjigu o kojoj govori.

Dunja Mijatović kritikovala je ranije danas Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ u kojoj se, kako kaže, falsifikuju činjenice o ratnim dešavanjima u BiH.

„Propagiranje neistina i dezinformacija u posleratnom periodu je opasno i ozbiljno ugrožava sve napore usmerene ka trajnom miru i pomirenju“, navela je u saopštenju Mijatović.

U Domu Vojske Srbije sinoć je promovisana knjiga Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, a mediji u BiH su objavili da je on u knjizi pokušao da ospori drugostepenu presudu Suda BiH kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina robije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana