Ministarstvo: Krivična prijava zbog nastradalih u rudniku tanjug

Objavljeno: 06.08.2022. 12:08 Izmenjeno: 06.08.2022. 12:15

Mihajlović je rekla i da je novi Zakon o rudarstvu neophodan kao i osnivanje komore rudarskih i geoloških inženjera.

foto tanjug

 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je za Tanjug da to ministarstvo sprema krivičnu prijavu protiv odgovornih za nesreću koja se dogodila u aprilu ove godine kada je osam rudara izgubilo život u rudniku Soko u Sokobanji.

„Ministarstvo sprema krivičnu prijavu. Mi i te kako smatramo da ima osnova za krivičnu odgvornost. Dosta je tu ljudi koji bi trebalo da objasne šta su radili, a odnosi se i na to što nisu imali odobrenje i na to sto nisu imali projekat koji nije imao odobrenje, tačnije odbijen je. Odnosi se na činjenje ili pogrešno cinjenje u toku noći kada se sve desilo. Sve je snimljeno postoje audio zapisi“, rekla je ministarka i dodala da će priijava uskoro biti predata Višem tužilaštvu u Nišu.

„Novi zakon je osnova da rudari bolje žive, da imaju bolje uslove i za život i za rad. Srbija je bogata mineralnim sirovinama, vrednost nekih naših mineralnih sirovina se procenjuje na 250 milijardi evra. To je razlog zašto smo mi hteli ozbiljan zakon i podzakonske akte. Zasto smo hteli da napravimo komoru jer moramo da okupimo struku. Ona je ta koja treba da vodi rudarstvo, a sa druge strane da zajednički učinimo sve što možemo da uslovi u rudunicima budu mnogo drugaciji od onoga kako je sada, posebno kada je reč o podzemnoj eksploataciji“, rekla je Mihajlovićeva.

U nesreći u rudniku Soko ima elemenata krivične odgovornosti

 

Mihajlović je nakon konstitutivne sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera u Privrednoj komori Srbije, na novinarsku molbu da prokomentariše to što je Osnovno tužilaštvo u Aleksincu reklo da nema osnova za krivično gonjenje, rekla da je Ministarstvo završilo svoj inspekcijski nalaz još ranije i stavilo ga na svoj sajt, ali tek nakon saopštenja tužilaštva iz Aleksinca.

„Nismo želeli da o tome govorimo pre stava ovog tužilaštva, a kada je ono reklo svoj stav da nema odgovornih, Ministarstvo je počelo da radi na pripremi krivične prijave, jer smatramo da postoje osnove za krivičnu odgovornost“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je izjavila da rudnik Soko još ne radi i da će tako biti sve dok u rudniku ne urade sve ono što im je u skladu sa potrebnom dokumentacijom i zakonom traženo od strane resornog ministarstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana