Ministarstvo inicira Fond za školovanje dece stradalih rudara tanjug

Objavljeno: 05.04.2022. 16:39 Izmenjeno: 07.04.2022. 12:25

Ministarka Zorana Mihajlović je, gostujući na TV Hepi, rekla da je istraga o nesreći u toku i da će rezultati biti javno dostupni, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo rudarstva i energetike će inicirati osnivanje posebnog fonda za školovanje 12 dece rudara stradalih u nesreći u rudniku „Soko“ kod Sokobanje.

„Pored jednokratne pomoći za porodice stradalih, deca poginulih rudara će naslediti penziju, ali će Ministarstvo rudarstva i energetike posebnu pažnju posvetiti deci i iniciraćemo fond za njihovo školovanje“, rekla je ministarka.

Iza osmorice poginulih rudara ostalo je 12 dece i učinićemo sve da im olakšamo školovanje, poručila je ona.

„Sve nadležne institucije – inspekcija, policija, tužilaštvo, rade svoj posao i kada bude gotov preliminarni izveštaj sve će biti javno. Rudnik Soko ima najbolji monitoring, baš zbog toga što se zna da je metanski rudnik“, istakla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade je rekla da je potrebno napraviti plan koji od podzemnih rudnika treba zatvarati i navela da će u tom slučaju država obezbediti alternativu za sve radnike.

„Najveća količina uglja iz rudnika Soko prodaje se EPS-u. To jeste kvalitetan ugalj, sa visokom kaloričnom vrednošću, sa manje pepela i sumpora od lignita“, navela je ona.

Država, dodaje, izdvaja 45 miliona evra godišnje za JP PEU Resavica i tamo radi više od 3.500 ljudi.

„I naša obaveza je da o njima vodimo računa, jer oni 2012. godine nisu imali ni zdravstvene knjižice. Godinama se razgovara o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne, ali će država svakako obezbediti alternativu za sve ljude u tom delu Srbije“, rekla je Mihajlovićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 36°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana