Ministarka Popović: Slede ustavne reforme i infrastrukturni projekti Tanjug

Objavljeno: 02.01.2022. 18:37 Izmenjeno: 03.01.2022. 13:53

Ministarka pravde Maja Popović kaže da će, ukoliko građani usvoje ustavne izmene na referendumu, prioritet njenog resora ove godine biti izrada seta novih pravosudnih zakona kojima će u sistem biti implenetirane sve nove ustavne odredbe koje se odnose na pravosuđe.

Ministarka pravde  poručuje građanima da ove izmene Ustava i zakona jačaju vladavinu prava, obezbeđuju depolitizaciju pravosuđa, konkretno, nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva.

Pored normativnih aktivnosti koje su vezane za referendum i izmenu Ustava i novih zakona, u toku sledeće godine, Ministarstvo pravde planira i niz infrastrukturnih projekata koji su vezani za poboljšanje rada i sudova i tužilaštava, navodi Popović.

Tako se, ističe, uskoro očekuje otvaranje potpuno nove Palate pravde u Kragujevcu, planirana je i izgradnja potpuno nove zgrade suda u Kraljevu, nova zgrada za Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva.

„Radiće se rekostrukcija i dogradnja Trećeg osnovnog suda u Beogradu i Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kao i dogradnja zgrade u Ustaničkoj u kojoj su smešteni Tužilaštvo za organizovani kriminal i Porebnog odeljenja Višeg sud au Beogradu.

Radimo na izgradnji aneksa Osnovnog suda i Osnonog javnog tužilaštva u Novom Sadu, a u planu su i rekonstrukcije zgrada u Ubu i Valjevu.

I u Kruševcu je u planu veliki projekat na izgradnji Palate pravde od skoro 8.000 kvadratnih metara.

Kada je u pitanju Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u okviru Ministarstva pravde, ona će raditi rekonstrukcije zatvora u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Kruševcu.

„To su samo neke od predviđenih aktivnosti koje smo stavili u plan za ovu godinu“, kaže ministarka i ukazuje da je za sudove i tužilaštva nabavljena i nova oprema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana