Ministar Vulin obišao pripadnike MUP-a Srbije u Sloveniji tanjug

Objavljeno: 23.07.2022. 16:37 Izmenjeno: 23.07.2022. 16:37

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec zahvalio se Vulinu i Srbiji na pomoći istakavši da zemlje u regionu treba uvek da se pomažu.

foto tanjug

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin obišao je pripadnike MUP-a upućene sa dva helikoptera u Sloveniju da pomognu u gašenju požara na zapadu te zemlje, koji su samo tokom prvog dana angažovanja imali 116 naleta i bacili 150 tona vode.

Vulina su sa situaciom na terenu upoznali ministri unutrašnjih poslova i odbrane Slovenije Tatjana Bobnar i Marjan Šarec, sa kojim je i obišao pripadnike srpske policije, saopštio je MUP.

Vulin je istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića stavilo na raspolaganje slovenačkim kolegama dva helikoptera sa potpunom opremom, posadama i vatrogasce iz Sektora za vanredne situacije.

„Nijedna zemlja ne može sama da se izbori sa elementarnom nepogodom kakav je trenutni požar u Sloveniji. To može da se desi bilo kome i u tom trenutku svako od nas treba i može da očekuje pomoć od onoga ko može da obezbedi odgovarajuća sredstva“, rekao je on.

Naglasio je da se Srbija ove godine prilično dobro pripremila za sezonu požara, da ima pet helikoptera opremljenih vedrima, dovoljan broj posada i očekuje da će ovoga leta dobiti naručene ruske kamove, specijalne vatrogasne helikoptere namenjene za gašenje požara.

„Čast nam je što možemo da pomognemo i nadamo se da će naša pomoć dati odgovarajuće rezultate. Srbija je zemlja koja vodi računa o tome kakva je situacija u regionu i na prvom mestu je spremna uvek da pomogne svojim susedima i komšijama. U ime srpskog naroda i predsednika Aleksandra Vučića želim vam dobru borbu i verujem da ćemo svi zajedno uspeti da se izborimo sa ovom pošasti. Kao što je pogodila vas može pogoditi bilo koga drugog i mi računamo na vas, kao što vi sada možete na nas“, istakao je Vulin.

Slovenija je, kako je rekao, pomagala Srbiju kada su bile velike poplave, kao i Makedoniji prošle godine kada su tu zemlju zahvatili požari.

„Međusobna pomoć zemalja u regionu nije novina. Mi smo tu i politika je tu da pomaže ljudima i mi se bez obzira na granice moramo međusobno pomagati, jer smo svedoci klimatskih promena i nesreća koje su sve teže i koje ne poznaju granice. Verujem da ćemo i ovaj požar zajedničkim snagama ugasiti“, rekao je Šarec.

Sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom pripadnike MUP-a koji gase požar u Sloveniji posetili su i komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić i v.d. načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

Pripadnici Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije sa dva helikoptera tokom jučerašnjeg dana više od 12 sati dejstvovali su na gašenju požara koji je zahvatio oko 2.000 hektara šume na Renškom vrhu, dok su danas angažovani na gašenju požara na Gori Trstelj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana