Ministar Stefanović: Naš zadatak je da nepokolebljivo čuvamo Srbiju studio b

Objavljeno: 05.08.2022. 15:34 Izmenjeno: 05.08.2022. 15:34

Ministar Stefanović se na svečanosti zahvalio i orkestru Kopnene vojske koji je uvek tu da oplemeni vojničke svečanosti.

foto mod

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji je prisustvovao obeležavanju Dana rečnih jedinica i Dana Rečne flotile u Novom Sadu, poručio je da su naši momci i devojke u svakom trenutku spremni da isplove i da pruže pomoć našim građanima kako bi uživali i bili bezbedni na rekama, ali i da su u svakom trenutku spremi da zaštite svoju Srbiju.

– Danas, dok obeležavamo ovaj praznik, budite uvereni da ljudi iz Rečne flotile i dalje ispunjavaju u svakom trenutku sve svoje zadatke i u slivovima Dunava, Save, Tise, Morave, ali i na svim rekama gde su potrebni i gde je potrebno da štite svoju otadžbinu i pomažu svom narodu. Pred vama su danas u stroju zaista posebni ljudi. Svako ko ih je upoznao i imao bar jednom priliku da razgovara sa njima zna koliko oni osećaju tu ljubav prema rekama, prema svom pozivu, kao i onu najveću ljubav – prema svojoj otadžbini. Dođite kod njih i uverićete se i sami koliko ulažu truda i koliko im ništa nije teško i koliko su posvećeni zadatku – da na našim rekama sve bude mirno i bezbedno – rekao je ministar Stefanović.

Oni su u svakom trenutku, rekao je ministar odbrane, spremni da isplove, da pruže pomoć našim građanima kako bi uživali na rekama, da im ulepšaju leto i učine ga bezbednim.

– Ali nemojte da zaboravite i da se u svakom trenutku, ukoliko to bude potrebno, iza tog osmeha naših mornara nalaze pravi ratnici – uvek spremi da zaštite svoju Srbiju. Oni su prava slika srpskog vojnika. Uvek su tu za naš narod, da pruže pomoć, i uvek na braniku otadžbine, spremni da je zaštite od svakog zla– rekao je ministar Stefanović.

Kako je dodao, nijedna teškoća, nemaština, pa ni vreme koje je sada već daleko iza nas u kojem se o Vojsci nije brinulo, nije umanjilo ni njihovu odlučnost, ni hrabrost, ni želju da budu tu i da budu oni na koje računamo onda kada je najteže.

– Zato sam ponosan na tri povećanja plata koja smo obezbedili za naše vojnike, ponosan na ogromnu podršku koju nam je predsednik Vučić dao da vratimo dostojanstvo našoj vojsci, da im gradimo stanove, ali i vrtiće, škole, bolnice i da im pokažemo koliko ih i cenimo i volimo i koliko smo zahvalni za ono što oni rade za nas i za našu zemlju. Hvala predsedniku Vučiću na tome što i u vreme ovako velike svetske i ekonomske i energetske krize i dalje traži načine da obezbedimo još novca za našu vojsku, za njene plate, opremu i naoružanje, a naš posao i posao naše vojske je da opravdamo ogromno poverenje i da uvek budemo u službi svog naroda, da nepokolebljivo čuvamo Srbiju i na kopnu, vodi i u vazduhu i ne dozvolimo da bilo ko ugrozi miran san naše dece – rekao je ministar Stefanović.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Ljubiša Marković istakao je da Rečna flotila 107 godina odgovorno, časno i profesionalno realizuje dodeljene zadatke.

– Neprekidnim procesom obučavanja pojedinaca i jedinica kroz realizaciju redovnih zadataka, uz racionalno korišćenje resursa, kvalitetno održavanje plovila, ronilačke opreme i inžinjerijskih mašina, unapređujemo naše operativne i funkcionalne sposobnosti.  Rečna flotila opremljena je i osposobljena da se angažuje na svim zadacima u zahvatu vodnih puteva i drugim rejonima Republike Srbije. Radioničkim kapicitetima i stručnim znanjem, vojni brodovi, plovna sredstva, ronilačka oprema, amfibije i pontonirska sredstva su u funkciji izvršavanja zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije – rekao je kapetan bojnog broda Marković.

Današnju svečanost obeležio je i defile ešelona plovnih objekata, a povodom praznika dodeljene su nagrade i pohvale.

Obeležavanju praznika prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Slađan Stamenković, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić, zamenik komandanta Prve brigade Kopnene vojske pukovnik Živica Ognjanov, nekadašnji komandanti jedinica, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Dan rečnih jedinica i Rečne flotile obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac „Jadar“, čime je otpočela istorija srpske Rečne flotile.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana