Ministar obišao radnike na gradilištu i čestitao praznik Tanjug

Objavljeno: 08.08.2019. 14:56 Izmenjeno: 08.08.2019. 19:47

Povodom Dana građevinara u Srbiji ministar Ðorđević obišao gradilište na Novom Beogradu, gde je zaposlenima podelio smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je razgovarao s građevinarima, kao i sa odgovornim rukovodiocem gradilišta i istakao da će Inspektorat rada vršiti intenzivnije inspekcijske nadzore u narednom periodu kako bi se svim zaposlenima pružila podrška pri ostvarivanju prava radnika.

„Dan građevinara u Srbiji iskoristili smo da proverimo u kojim uslovima radnici obavljaju poslove pri visokim temperaturama, da li rukovodioci vode računa o svim pravima radnika i da se uverimo da li se na gradilištu poštuju smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama. Briga o svakom radniku, kao i podizanje svesti kod zaposlenih o pravima koja im po zakonu pripadaju oduvek su prioritet resornog Ministarstva, kao i Vlade Republike Srbije, koja se kontinuirano zalaže za unapređenje položaja radnika“, rekao je ministar.

Tom prilikom građevinarima su podeljene brošure, koje je pripremio Socijalno-ekonomski savet, u kojima su osim nužnih mera za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama navedena i prava radnika.

Obilasku gradilišta prisustvovali su direktor Inspektorata za rad Stevan Ðurović, v.d. direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula i sekretar Socijalno-ekonomskog saveta Dušan Petrović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Za 7 meseci stradalo 15 građevinara

Povodom Dana građevinara, direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović poručio je da na poboljšanju uslova za bezbednost na radu moraju zajedno da rade i poslodavci i radnici, ukazujući na podatak da je ove godine na gradilištima za sedam meseci poginulo 15 građevinara, koliko ih je ukupno stradalo u toku cele prošle godine.

Od 15 stradalih petoro je radilo na crno, kaže Đurović ističući da je ove godine i taj broj za sedam meseci premašen, jer je utvrđeno da je šestoro građevinaca koji su poginuli nisu bili prijavljeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana