Ministar Mali razgovarao sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom studio b

Objavljeno: 06.05.2022. 15:18 Izmenjeno: 09.05.2022. 11:10

Na kraju kurtoazne posete, ministar Mali je poklonio ambasadoru Hilu repliku „Dušanovog dinara“ i istakao da se nada da će tokom njegovog mandata odnosi dve zemlje biti dodatno unapređeni.

foto tanjug

 

Ministar finansija Siniša Mali sastao se  sa novim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Republici Srbiji Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim odnosima dve zemlje, o inicijativi „Otvoreni Balkan“, kao i o aktuelnim globalnim dešavanjima.

Ministar Mali je istakao da je ekonomska situacija u Srbiji stabilna, te da je važno što je na vreme sprovedena fiskalna konsolidacija jer je naša zemlja spremna dočekala krizu. On je dodao da je upravo zbog tog odgovornog ponašanja bilo prostora da se pomogne privredi i građanima za vreme pandemije, što je doprinelo da stopa nezaposlenosti danas bude na nivou od pre početka pandemije korona virusa, a javni dug pod kontrolom. On je rekao i da se u Srbiji trenutno gradi 10 autoputeva, te da je važno što se veliki novac iz budžeta izdvaja za kapitalna ulaganja, koja doprinose rastu BDP-a i podižu kvalitet života građana. Dodao je i da je Srbija prošle godine prvi put emitovala zelenu obveznicu i da će se taj novac koristiti isključivo za ekološki prihvatljive projekte.

Tema sastanka je bila i inicijativa Otvoreni Balkan, koju je ambasador Hil posebno pohvalio, i istakao da je važno da i druge zemlje u regionu pristupe ovoj inicijativi kako bi ona iskoristila svoj pun potencijal. Mali je rekao da ova inicijativa znači mnogo bolju povezanost, lakše kretanje ljudi i roba, nova radna mesta, i da je Srbija tome potpuno posvećena. Ministar je naglasio i da je Srbija na evropskom putu i da je važno da ceo region postane deo Evropske unije, kao i da je vreme da „počnemo da razmišljamo zajedno“.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u energetskom sektoru i saglasili se da ona mora da bude bolja. Mali je rekao da je taj sektor vitalan za svaku ekonomiju i da može da bude izvor privrednog rasta. Dodao je i da je važno da se napravi jasna strategija u energetici, kako bismo znali šta radimo u narednim godinama. Ambasador je naglasio da su SAD u tom smislu na raspolaganju da pomognu Srbiji.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana