Ministar Dačić čestitao građanima Novu godinu i predstojeći Božić tanjug

Objavljeno: 01.01.2023. 07:19 Izmenjeno: 01.01.2023. 10:49

Uspeli smo, ističe, da sačuvamo mir i sigurnost za naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji, uprkos ogromnim pritiscima i opasnosti kojima ih je izložila prištinska vlast. „

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, srdačno je čestitao svim građanima Srbije Novu 2023. godinu i predstojeći Božić. „Godina iza nas bila je dosta burna, donela nam je i probleme koje smo morali da rešavamo, ali nam je donela i mnogo srećnih trenutaka i uspeha u svim oblastima. Srbija je nastavila ekonomski da raste, a sa tim i životni standard, dobili smo još mnogo kilometara novih puteva, nove i obnovljene bolnice, škole i gradske ulice“, naveo je Dačić. Uspeli smo, ističe, da sačuvamo mir i sigurnost za naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji, uprkos ogromnim pritiscima i opasnosti kojima ih je izložila prištinska vlast. „Želim da nam svima zajedno, naredna 2023. godina bude još uspešnija i plodnija u svakom pogledu, kako za našu Srbiju, tako i za svaku našu porodicu. Želim vam i da praznične dane provedete u dobrom raspoloženju, posvećeni svojim najbližima, i da vas u narednoj godini prati dobro zdravlje, porodična sloga i uspeh u radu”, navodi se u čestitki građanima Srbije koju im je uputio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Teška diplomatska i politička borba vezana za odbranu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta će se nastaviti i u novoj godini, kaže za Tanjug ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dačić je rekao da je teško govoriti o planovima kada u našoj zemlji sve počinje i završava se sa temom teritorijalnog integriteta i suvereniteta, pa su samim tim i planovi takvi da se obezbedi što bolja osnova da možemo da zaštitimo naše nacionalne i državne interese i u 2023. godini. „Nažalost, to je tema kojom ćemo se baviti i u narednom periodu. Kažem, nažalost, zato što ćemo sigurno biti suočeni sa nastavkom pritisaka, dvostrukih standarda, ucena, tako da i drugi ciljevi koje imamo kao što su evropske integracije ili uspostavljanje što boljih odnosa sa nekim značajnim zemljama na međunarodnoj političkoj sceni će nesumnjivo biti uslovljeni i tokom dijaloga sa Prištinom”, ocenio je Dačić. On je naveo da će Srbija uložiti maksimalne napore da bude dijaloga i mira, ali će, naravno, kako kaže, svim silama braniti i živote i opstanak srpskog naroda na KiM. “Nadali smo se i nadamo se da će međunarodna zajednica shvatiti da je najveći faktor nestabilnosti i najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu Aljbin Kurti, odnosno politika Prištine, politika neispunjavanja nijednog međunarodnog sporazuma od rezolucije SB UN 1244, pa do Briselskog i Vašingtonskog sporazuma”, rekao je Dačić. Dačić je rekao da jednostrani potezi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dovode svake nedelje do nove teme za eskalaciju sukoba na KiM, ocenjujući da je to pokušaj da se problem Kosova reši prečicom, odnosno putem primene sile i principa “blickriga”. Kako dalje objašnjava, Kurti želi proterivanjem Srba sa KiM da reši i opšte pitanje Kosova, odnosno da dođe do rešenja koje bi podrazumevalo međunarodno priznanje. “U tom smislu, sve ono što se može očekivati u 2023. i koji su najveći izazovi su svedeni na tu jednu temu, temu iz koje sve drugo proističe, i evropske integracije i odnosi sa susedima i odnosi sa velikim silama”, objasnio je Dačić. On je rekao da je zzelja za ovu godinu da zavlada mir na ratištu u Ukrajini koje je uzrokovalo tektonske poremećaje na političkoj, ekonomskoj i energetskoj sceni. Na taj način će se, navodi Dačić, stvoriti drugačiji uslovi za rešavanje nekih drugih pitanja koji su bliži, a to je pitanje evropskih integracija, smanjivanje eventualnih pritisaka na Srbiju, kao i dvostrukih standarda kada gledamo teritorijalni integritet Ukrajine i teritorijalni integritet Srbije. “Želeli bismo da vi novinari imate što manje posla u novoj godini, odnosno da imate što manje loših tema za građane, a da bi to bilo tako, to je zadatak i za nas koji se bavimo politikom”, rekao je Dačić. Dačić je poručio da će politika državnog rukovodstva Srbije biti usmerena ka budućnosti i evropskoj perspektivi, ali uz zaštitu nacionalnih i dražavnih interesa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana