Ministar Aleksandar Vulin posetio je Svetu Goru i manastir Hilandar. studio b

Objavljeno: 06.08.2022. 12:50 Izmenjeno: 08.08.2022. 15:18

Ministar Vulin je igumanu manastira i manastirskoj bratiji preneo pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i istakao da srpski narod bez Hilandara ne bi bio to što jeste.

foto mup

 

 

Ministar je risustvovao  večernjoj službi i jutarnjem bogosluženju, a u njegovu čast organizovana je i svečana večera u skitu Svetog Vasilija.

„Hilandar je značajan za srpsku duhovnost. O tradiciji i vrednostima koje su nas održale i stvorile, računa vodi i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zato pripadnici Sektora za vanredne situacije od 2008. godine pružaju stručnu pomoć i obučavaju monahe iz oblasti zaštite od požara, kako bi bili spremni da učine sve da se požar, kao onaj katastrofalni iz 2004. godine, više nikada ne ponovi“, istakao je ministar Vulin, koji je posetio  vatrogasnu jedinicu manastira Hilandar koju su formirali monasi i iskušenici, uz pomoć pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

„Pripadnici Sektora za vanredne situacije periodično vrše preventivne preglede svih objekata manastirskog kompleksa a po jedan penzionisani pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Srbije stalno boravi na Hilandaru kako bi naše svetinje bile sigurne“, dodao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je obišao i novosagrađeni deo manastira Hilandar koji je stradao u velikom požaru 2004. godine, sabornu crkvu posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice, riznicu Hilandara i ruski manastir na Svetoj Gori manastir Svetog Pantelejmona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana