Milošević: Srbi neće imati problema da dođu u CG Tanjug

Objavljeno: 28.05.2020. 10:29 Izmenjeno: 28.05.2020. 10:29

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević izjavio je da spisak zemalja sa kojima će Crna Gora otvoriti granice nije konačan i poručio da nijedna država nema veće koristi od od otvaranja granica ka Srbiji kao Crna Gora.

„Nama je najveći interes da otvorimo granice sa Srbijom“, rekao je Milošević za Tv Prva i dodao da smatra da će se aktuelna situacija u vezi sa otvaranjem granica rešiti u narednih 10 dana.

On je rekao da su Srbi i Crnogorci bratski narod i da niko ko iz Srbije dođe u Crnu Goru neće imati problema.

Upitan da li je istina da teniseru Novaku Ðokoviću neće biti dozvoljeno da uđe u CG, Milošević je kazao da nema takve informacije i dodao da je kratko razgovarao sa njegovim stricem o priprema turnira.

Milošević je dodao da su sve vreme vanrednog stanja državljani Crne Gore u Srbiji imali odličan tretman.

Istakao je da je došao na mesto ambasadora Crbe Gore u Srbiji da bi unapredio odnose dve zemlje, a da su oni poslednjim događajima unazađeni.

Istakao je da postoji namera i želja da se i dalje unapređuju ekonomski odnosi.

Naveo je da je Crna Gora zemlja koja je zavisna od turizma i da se se godišnje značajan broj prehrambenih proizvoda uveze iz Srbije, te da će dolazak turista iz Srbije u Crnu Goru tokom letnje sezone imati efekta i na domaću potrošnju.

Milošević je kazao da je Crna Gora građanska država i da popis stanovništa govori u prilog tome da se građani prebrojajaju nacionalno.

„Na popisu 1991. bilo je devet odsto Srba u Crnoj Gori, a do 2003. porastao je za 23 posto. Izvodim zaključak – promenilo se mišljenje i povećao se broj zbog tadašnje politike onih koji se izjašnjavaju kao Srbi“, navodi Milošević.

Na pitanje da li je to znači da se sa prebrojavanjem krvnih zrnaca – ko je Srbin, a ko Crnogorac, počelo u Crnoj Gori odgovorio je potvrdno, ali da to nije inicirala vlast Crne Gore.

„Prebrojavanje Srba nije inicirao niko iz vlasti Crne Gore. Nemamo nijedan razlog da se nekome zabrani da se izjasni kako se oseca“, naveo je on.

Dodao je da se on uvek izjašnjavao kao Crnogorac.

Upitan o Zakonu o slobodi veroispovesti, Milošević je kazao da država nema nameru da otima crkvene objekte.

„Sloboda veroispovesti je zagarantovana i država nema nameru da se upliće“, rekao je Milošević.

„Mislim da će se prvo nastaviti pregovori izmedu Mitropolije i Vlade Crne Gore“, rekao je Milošević i dodaje i da je mogući problem nepoverenje koje postoji od strane Mitropolije u institucije Crne Gore.

Cilj je da dođe do pomirenja, smatra Milošević, i navodi da država nema nameru da ništa otima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana