Miletić: Porast interesovanja SAD-a za Zapadni Balkan deo je njihove globalne politike Studio B

Objavljeno: 10.06.2021. 19:52 Izmenjeno: 10.06.2021. 20:22

Događaji koji su prethodili nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 15. juna, predstavljeni su kao pripremni, ali, više nego očigledno, jasno je da im je prvenstveni cilj bio dodatni pritisak na srpsku stranu, koja neće popustiti, kaže Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije

Porast interesovanja SAD-a za Zapadni Balkan deo je njihove globalne politike, ali oni u ovom momentu imaju mnogo važnijih problema i na domaćem i na međunarodnom planu, a ni Evropa nije spremna da im prepusti vodeću ulogu na našem kontinentu, ocenjuje  sagovornik Studija B.

Nema nikakve dileme da je u pitanju sistematski pritisak na Srbiju pred nastavak dijaloga. Razni non pejperi, sastanci, diplomatski pritisci, presuda Mladiću u Hagu i pominjanje nekih novih uslova, elementi su koji najavljuju još složeniju situaciju i poziciju naše zemlje u nastavku pregovora, ocenjuje Miletić. To je, kaže, nastavak politike započete devedesetih, politike koja je slepa pred činjenicom da danas ni okolnosti ni Srbija  nisu isti, ma koliko oni bili uporni  da neće odustati od svoje namere.

Srbija igra pametno, ne reaguje na prvu loptu, čuva svoju teškom mukom stečenu pozociju i siguran sam, kaže Miletič, da to dobro radimo. Ne dozvoljavamo da politički konflikti prerastu u otvorenu borbu, niti pravimo neprijatelje  ni na jednoj strani sveta. Jedino što tražimo jeste uvažavanje naših nacionalnih interesa što nije bio slučaj u poslednjih četvrt veka.

Bajdenu neće biti lako da Zapadni Balkan nametne kao prioritet SAD. To nije ni logično jer oni imaju mnogi važnijih problema na unutrašnjem i međunarodnom planu. Oni u posledenjih deset godina nižu samo neuspehe, a ceo svet se uverio kako u praksi na njihovim ulicama izgleda njihov bastion demokratije. Sve što su drugima spočitavali kao kršenje principa demokratije, vratilo im se kao bumerang, kaže naš sagovornik. Politika pritisaka više ne prolazi i mislim da su i oni toga svesni.

Srbija je čuvar stabilnosti i mira, zemlja koja generiše rast  u regionu, zemlja koja se zalaže za ukidanje granica, za razvoj ekonomije. Ona nije protivnik već partner EU, a SAD neće uspeti da uvuku Evropu u stvaranje atmosfere konflikta, na ivici otvorenog sukoba, ocenjuje Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana