Milatović: Dokle god je cilj EU, treba uporedo raditi i na regionalnoj saradnji tanjug

Objavljeno: 04.04.2023. 12:49 Izmenjeno: 04.04.2023. 15:11

Milatović je rekao da ga raduju sve čestitke koje je dobio, i od predsednika Aleksandra Vučića, ali i od Milanovića, a čuo se, kaže i sa brojim liderima.

foto tanjug

 

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je, odgovarajući na pitanje da li će ta zemlja razmatrati odluku da se priključi Otvorenom Balkanu, da je to nešto čime treba da se pozabavi naredna vlada koja će, kaže, biti rezultat novog saziva Skupštine Crne Gore. “Moj politički stav je tu vrlo jasan. I pre nego što sam postao ministar u Vladi Crne Gore, sada političar i predsednik Crne Gore ja sam jako puno i u profesionalnom smislu radio na unapređenju regionalnih ekonomskih integracija Zapadnog Balkana i iz Evrpske banke za obnovu i razvoj gde sam i radio,”, rekao je Milatović u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug. On je istakao da se seća da je tada i Milo Đukanović prisustvovao tim početnim sastancima gde se stvarao Otvoreni Balkan. “On je u međuvremenu promenio negde svoj politički ton kada je u pitanju Otvoreni Balkan”, rekao je Milatović i ocenio da su regionalne ekonomske integracije neodvojivi deo evropskih integracija. “Dok god mi budemo držali za cilj punopravno članstvo Crne Gore u EU treba uporedo i raditi na svemu ovome što se tiče unapređenja regionalne ekonomske saradnje”, bio je jasan Milatović. Na pitanje o dolasku u Beograd i na koji način želi da unapredi odnose sa Srbijom, Milatović podseća da je naveo da će njegova prva poseta biti Briselu, odakle će poslati snažnu poruku istinskog evropskog puta Crne Gore. “Što se tiče dobrosusedskih odnosa ima li išta normalnije nego da mi u zemljama Zapadnog Balkana imamo najbolje moguće odnose? Nažalost, nije tako bilo, ali čini mi se da i ova pobeda nad Đukanovićem daje svima nama negde nadu da ćemo ući upravo u jednu novu eru dodatne stabilizacije dobrosusedskih odnosa u zemljama Zapadnog Balkana, jer upravo je to i ono što građani očekuju od Crne Gore i od nas”, rekao je Milatović. Kako kaže, smatra da je trzavica bilo dosta i da je evropska budućnost Zapadnog Balkana “ono što nas sve čeka“. “Regionalne ekonomske integracije, da li one koje su već tu kroz sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA ili one koje se odvijaju u okviru kišobrana Berlinskog procesa ili one koje su otpočele od samih zemalja Zapadnog Balkana poput Otvorenog Balkana sve ono što ide u korist građana i privrede u našim zemljama je nešto što treba podržati i na čemu treba aktivno i raditi”, rekao je Milatović Dodaje i da je “đavo u detaljima i da sve to treba razraditi i pogedati”. Milatović je rekao da ga raduju sve čestitke koje je dobio, i od predsednika Aleksandra Vučića, ali i od Milanovića, a čuo se, kaže i sa brojim liderima.

EU čestita Jakovu Milatoviću izbor za novog predsednika Crne Gore i raduje se saradnji sa svim političkim akterima kako bi pomogla da ova država čvrsto ostane na strateškom putu EU. To je poručeno u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Žozepa Borelja i komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheliija nakon što je Milatović u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo pobedio protivkandidata iz DPS Mila Đukanovića. Borelj i Varhelji su poručili da je izgradnja konsenzusa o prioritetnim akcijama koje su ključne za napredak zemlje u pristupanju EU, fokusirajući se na hitne reforme vladavine prava koje je Evropska komisija zacrtala u najnovijem izveštaju o proširenju. „Spremni smo da nastavimo da podržavamo Crnu Goru na putu ka članstvu u EU. Politička stabilnost je ključna za napredovanje na putu ka EU, procesu koji donosi koristi i Crnoj Gori i Evropi u celini“, naveli su evropski zvaničnici. Zajednička izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope okarakterisala je izbore kao konkurentne i sveukupno adekvatno vođene. U svetlu svojih preliminarnih nalaza ocenili su da su u kampanji poštovane osnovne slobode. Međutim, zakonski izborni okvir ima brojne nedostatke i nejasnoće koje potkopavaju njegovu efikasnost i stoga je potrebna temeljna revizija kako bi se pozabavila sva nerešena pitanja, a pre svega propisi o finansiranju kampanje koji dozvoljavaju zaobilaženje obaveza, ograničavajući odgovornost, štoji u zajedničkom saopštenju. Pored toga, navode, u svojoj preliminarnoj proceni, misija OEBS/ODIHR je primetila da su dva predsednička kandidata imala jednak pristup javnim medijima, ali je takođe ukazala na zabrinutost zbog toga što su mediji i dalje veoma ranjivi na unutrašnje i spoljašnje uticaje korporativnih i političkih interesa. „Ovim problemima se treba pozabaviti što je pre moguće dok se zemlja priprema za opšte izbore, kako bi se obezbedila transparentnost i odgovornost, i kako bi se izbegla pravna nesigurnost“, stoji u zajedničkoj izjavi.

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je u nedelju ubedljivo porazio Mila Đukanovića na predsedničkim izborima, uz izlaznost od skoro 70 odsto, kaže da je svestan odgovornosti i da je siguran da neće razočarati građane. On je u intervjuu za Tanjug istakao i da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada. “U nedelju smo imali istorijski važan dan za Crnu Goru, smenili smo konačno simbol jednog prethodnog režima koji je vladao Crnom Gorom u prethodnih 30 godina i otvorili vrata nove ere demokratskog i ekonomskog razvoja u zemlji”, rekao je Milatović. Izazovi su veliki i treba, kako je rekao, pomiriti zemlju. “Ja sam upravo i u nedelju veče rekao da je ovo pobeda pomirene Crne Gore, jer je gospodin Đukanović previše delio Crnu Goru, bespotrebno je delio i upravo na tim podelama i tako dugo vladao. Zato je prioritet u unutrašnjem smislu naše politike broj jedan pomirenje”, istakao je Milatović. Prioritet u spoljnoj politici su evropske integracije, rekao je Milatović i ocenio da će u narednom petogodišnjem mandatu, zajedno sa Vladom Crne Gore koja bi trebalo da bude konačno politički stabilna nakon vanrednih parlamentarnih izbora, biti dobijena dodatna stabilnost koja će biti neophodna da Crna Gora uđe u EU. “I da onda nastavimo sve one reforme koje smo negde i započeli, a tiču se unapređenju životnog standarda građana i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je Milatović. Na pitanje da li očekuje da posle vanrednih izbora Pokret Evropa sad dobije i treći nivo vlasti, odnosno mesto premijera budući da je osvojila najviše glasova u Podgorici, a potom su građani dali najviše poverenja i njemu kao kandidatu tog pokreta na predsedničkim izborima, te da li će nastupati u koaliciji ili samostalno, Milatović je rekao da je još rano da se govori o parlamentarnim izborima. “Trenutno je i njihovo raspisivanje pred Ustavnim sudom. Treba sačekati da vidimo odluku. Politički stav je da oni treba da budu što pre i da bez obzira od nastupa, da li će on biti koalicioni u predizbornom ili postizbornom smislu mislim da je suštinski cilj da Crna Gora dobije politički stabilnu vladu koja će imati snažnu podršku od Skupštine Crne Gore, a da Skupština bude politički realnija nego što je saziv sada”, rekao je Milatović. Podseća da sada DPS kontroliše skoro 50 odsto skupštine, uz prognozu da će u narednom sazivu to biti duplo manje, a da će Pokret Evropa sigurno biti dominantan faktor. Na pitanje da li može da obeća građanima da ih neće razočarati, Milatović je naveo da građani već znaju moralna načela iza kojih stoji i sve vrednosti koje promoviše. “Mislim da sam upravo i iz tih razloga dobio ovako visoku podršku građana na koju sam mnogo ponosan, ali to je jedna velika odgovornost i upravo sa pozicije predsednika države želim da budem i kohezivni faktor, ali i korektivni faktor, tako da sam siguran da ih neću razočarati”, rekao je Milatović.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da većinska Crna Gora želi da se poprave odnosi sa Srbijom i očekuje da će novoizabrani predsednik Jakov Milatović podržati inicijativu Otvoreni Balkan. Mandić je kazao da je Milo Đukanović sve radio da odnosi Crne Gore i Srbije budu loši. „Većinska Crna Gora želi da se promene odnosi Crne Gore i Srbije, tako što bi Crna Gora popravila svoje odnose sa Srbijom. Milo Đukanović je bio personifikacija tih loših odnosa i trudio se i radio sve što je mogao, ne samo protiv srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori, nego i protiv Srbije. Gde god je bila kakva dobra prilika da on može da nanese štetu Srbiji ili srpskom narodu on je nije propustio. Građani koji su jasno glasali protiv njega su poslali jasnu poruku i novom predsedniku Crne Gore, šta to treba pod hitno promeniti u politici koju je do sada vodio Milo Đukanović. Jedna od prvih stvari je popravljanje odnosa sa Srbijom“, rekao je Mandić. On je rekao da očekuje da će novoizabrani predsednik Crne Gore podržati inicijativu Otvorenog Balkana. “Mi prepoznajemo u toj podršci koju je dobio Jakov Milatović i u toj politici promena koja će uslediti i jednu snažnu podršku inicijativi Otvorenog Balkana, To je ono što smo mogli da čujemo i kroz samu izjavu Jakova Milatovića da želimo da popravimo odnose sa Srbijom ali želimo da imamo i dobre odnose sa drugim susedima. Šta je to što nam pruža takvu mogućnost, to je upravo inicijativa Otvoreni Balkan i ja sam siguran da će Crna Gora krenuti u tom pravcu“, zaključio je Mandić, preneo je portal podgoričke Adria tv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana