Milašinović:Priština nama pravo da traži artefakte tanjug

Objavljeno: 18.07.2022. 12:36 Izmenjeno: 18.07.2022. 12:36

U izjavi za Tanjug Milašinović je istakao da je međunarodno pravo na strani Srbije i da se treba držati Ustava Uneska.

Predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović izjavio je da su zahtevi Prištine da joj se vrati više od hiljadu artifakata sa teritorije južne pokrajine neosnovani i samo još jedan u nizu pokušaja prisvajanja srpske kulturne baštine od strane Priština.

„On je vrlo eksplicitan i kaže da se o svim dobrima koji se nalaze na listi kulturne baštine sveta Uneska brine zemlja potpisnica konvencije zaštite kulturnih dobara, a to je u ovom slučaju Srbija. Takozvano Kosovo nije potpisnica te konvencije i nije članica Uneska i ne može da vodi nikakvu formalnu brigu o kulturnim dobrima koje se nalaze na teritoriji KiM, jer je to iz ugla Uneska teritorija Srbije“, poručio je Milašinović.

On kaže da Priština traži različite artefakte koji su u prethodnih 30 godina, od kako je izbila kriza na toj teritoriji, premeštani u centralnu Srbiju.

Oni su sada, navodi Milašinović, u Narodnom muzeju ili pod ingerencijom Narodnog muzeja i dodaje da je reč o statuama, slikama i ikonama za koje albanska strana smatra da treba da budu i dalje izložene u Prištini.

Milašinovih kaže da postoji serija pokušaja da se srpska kulturna baština koja se nalazi na KiM na razne načine otuđi od srpskog nacionalnog identiteta i da se prisvoji od strane albanskog.

U početku su pokušavali da unište srpsku kulturnu baštinu na KiM, navodi Milašinović, a kada su videli da to ne donosi nikakav rezultat krenuli su sa prisvajanjem srpskog kulturnog blaga kao albanskog.

Na pitanje šta bi se desilo kada bi privremene prištinske institucije postale član Uneska, Milašinović je odgovorio da Srbija, u tom slučaju, ne bi mogla da na isti način vrši kontrolu i brigu o kulturnoj baštini.

„Ukoliko se takav scenario ostvari, mi ćemo i dalje pokušavati da ukazujemo na sve nepravilnosti, koje očekujemo da će se dogoditi, u vezi sa našom kulturnom baštinom. Naš Republički zavod za zaštitu spomenika kulture svake godine šalje izveštaj o stanju naših kulturnih dobara na KiM i i dalje ćemo to raditi. Ukoliko bi tzv Kosovo bilo članica Uneska, to ne bi bilo moguće“, naglasio je Milašinović.

On je naveo primer je Hilandara, koji se nalazi na listi kulturne baštine Grčke.

„Mi nemamo nikakav problem sa tim, bez obzira što je to naš manastir. Niko u Grčkoj nema nameru da ga pretvori u grčki manastir ili neki drugi i izveštaj koji se šalje je krajnje korektan i nemamo nikakvu brigu da će Grčka voditi brigu o toj kulturnoj baštini“, kaže Milašinović.

S druge strane, kada je KiM u pitanju, upozorava Milašinović, mi smo veoma zabrinuti, budući da nam istorija u proteklih 20 godina pokazuje neprestano uništavanje i zanemarivanje te kulturne baštine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana