Mihajlović:U narednih 10 dana stabilizacija tržišta peleta tanjug

Objavljeno: 23.08.2022. 12:41 Izmenjeno: 23.08.2022. 12:52

Mihajlovićeva je poručila da se svakodnevno radi na stabilizaciji tržišta kako bi domaćinstva imala dovoljno peleta i ogrevnog drveta.

foto tanjug

 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da se potpuna stabilizacija na tržištu peleta očekuje u narednih desetak dana.

Tokom boravka u Kruševcu ona je izjavila je da će Vojska Srbije pomoći JP „Srbijašume“ u krčenju šumskih puteva, te da će svi proizvođači peleta dobiti potrebne količine sirovog drveta.

„Ograničili smo cenu peleta, zabranili izvoz i na putu smo ka potpunoj stabilizaciji tržišta, posebno jer će i Vojska Srbije pomoći JP „Srbijašume“ kod Knjaževca i Medveđe u krčenju šumskih puteva i biće dovoljno sirovog drveta za sve proizvođače“, rekla je ona.

Navela je da oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, a milion ogrevno drvo.

„Mi smo učinili sve što smo mogli za sve kategorije da dobiju na vreme energent koji koriste. Inspekcije su na terenu, koliko god to bilo neprijatno, potrebno je da pokažemo da država prati da li se poštuju donete odluke“, rekla je ona.

Navela je da je u 45 lokalnih samouprava izvršena kontrola 151 privrednog subjekta.

„Njih 108 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 37 utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka“, rekla je ona.

„Verujem da će u narednih sedam do 10 dana doći do potpune stabilizacije“, zaključila je ona.

Od novembra zabrana uvoza ruske sirove nafte

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je  da šesti paket sankcija EU prema Rusiji znači da više neće biti moguće kupiti sirovu naftu iz te države od 1. novembra i kazala da će „Naftna industrija Srbije“ naftu morati da nabavlja od drugih snabdevača na tržištu.

Mihajlovićeva je navela da se to delom dešavalo i do sada, te istakla da veruje da to neće uticati na tržište u Srbiji.

„Šesti paket sankcija EU predviđa zabranu uvoza ruske sirove nafte posle 1. novembra. Nakon ovog perioda biće moguće snabdevanje sirovom naftom samo sa slobodnog tržišta. Mi za tu odluku znamo već dva meseca i radimo sve što možemo da nađemo način da ne dođe do poremećaja na našem tržištu i verujem da ćemo u tome uspeti“, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Kruševcu, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Podsetila je da „Naftna industrija Srbije“ sirovu naftu nabavlja preko JANAF-a, navodeći da ni do sada nije u potpunosti kupovao rusku naftu, već je uvozio i iz Iraka i drugih zemalja.

„U ukupnom bilansu, oko 50 odsto je bila ruska nafta, 30 odsto od drugih dobavljača, a 20 procenata je to bila domaća sirova nafta“, navela je Mihajlovićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana