Mihajlović:Struja mora poskupeti još se ne zna kada i koliko tanjug

Objavljeno: 10.05.2022. 11:15 Izmenjeno: 10.05.2022. 12:38

Kada je reč o procentu poskupljenja navela je da njega ne određuje Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) već Agencija za energetiku, ali kako je rekla, poskupljenje mora da bude održivo.

foto tanjug

 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da struja u Srbiji mora da poskupi, ali da se još ne zna kada će to biti ni koliko će tačno poskupljenje iznositi.

Ona je za Tanjug uoči međunarodne konferencije „Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza“ izjavila da je mišljenje ministarstva koje vodi da bi poskupljenje trebalo da usledi što pre.

Istakla je i da je neophodno da se struja štedi i da je MRE u tom smislu u poslednje dve godine radilo na projektu energetske efikasnosti upravo da bi se uštedela električna energija.

Mihajlović je naglasila da jeftine energije odavno nema ali da su se stvari u prethodnih godinu i po dana i pogoršale jer je poskupela i nafta i naftni derivati, te gas i ugalj a potpuno je i matematički i finansijski jasno da mora da poskupi i struja.

„To je neophodno i kako bismo se spremili za sledeću zimu a drugi razlog jeste i što se Elektroprivredom Srbije kao najvažnjijim preduzećem u proteklih šest godina rukovodilo katastrofalno a EPS mora iz ove krize da izađe ne na kolenima već na nogama“, naglasila je ministarka.

Više ljudi će imati jeftiniju struju nego pre

Uredba o energetski ugroženom kupcu, prema kojoj neki građani imaju pravo na jeftinije energente je promenjena i po njoj bi pravo na povoljniju cenu imao veći broj građana nego što je bilo ranije, izjavila je ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović.

Ona je odgovarajući na novinarsko pitanje o budućoj ceni struje i olakšicama za ugrožene, rekla da bi prema sadašnjoj proceni oko 200.000 domaćinstava moglo da bude obuhvaćeno uredbom kada je reč o plaćanju struje, oko 1.500 pri plaćanju gasa i oko 50.000 u plaćanju toplotne energije.

„Proširili smo kriterijume u smislu da se sada ne gleda samo kolika je nečija plata, nego i koliko struje troši a napravili smo i određene zone i došli do ovih procena“, pojasnila je Mihajlović i dodala da se ranije uredba vezana za kupce električne energije odnosila na oko 70.000 građana.

Zamoljena da pojasni šta znači njena izjava da je energetska stabilnost vazna čak i po cenu promene vlasništva u NIS-u

ministarka je rekla da više uopšte nema razmišljanja o tome da li, kako i koliko hoćemo da se bavimo energetskom bezbednošću.

„To je pitanje svih pitanja i ako ne budemo učinili sve da imamo dovoljno energije bez toga nema ni razvoja ni ekonomije. Mi sada imamo dovoljno i derivata nafte i struje i gasa ali ne znamo šta može da se desi i koliko će rat u Ukrajini trajati. Svaki dan je izazov, za sada ne u smislu nabavke derivata nego u smislu dešavanja vezanih za rat i na energetskoj berzi“, rekla je Mihajlović.

Ocenila je da u tom smislu nema dileme i da ako u jednom trenutku bude moralo da se razgovara i o promeni vlasništva u NIS-u, razgovaraće se i o tome.

„Razgovori o tome se ne vode, oni nisu bili tema ali pošto je ovo pitanje opstanka države ako bude trebalo razgovaraće se i o tome“, pojasnila je Zorana Mihajlović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana