Mihajlović:Posao Predsednika i Vlade da štite interese građana Tanjug

Objavljeno: 03.03.2022. 14:14 Izmenjeno: 03.03.2022. 14:17

„Oni koji misle da mogu da grade kampanju na napadima na predsednika Srbije u vezi sa ratom koji pred našim očima menja političke i ekonomske odnose u svetu samo pokazuju koliko potcenjuju građane Srbije“, kaže Mihajlović.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je , povodom napada pojedinih opozicionih političara na predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa stavom Srbije o ratu u Ukrajini, da je posao predsednika i vlade da štite interese države i građana, a ne da povlađuju ostrašćenim stavovima u javnosti, posebno stavovima političara.

U saopštenju dostavljenom medijima, Mihajlović navodi da je uverena da bi bilo mnogo više onih koji bi aplaudirali da je Srbija zauzela drugačiju poziciju u vezi sa ratom u Ukrajini, da se ili priklonila mišljenju onih koji bi voleli da je uvela sankcije Rusiji ili da je zauzela drugačiji stav u odnosu na načelo poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Posao i dužnost predsednika i Vlade Srbije je da na najbolji način štite interese Srbije i njenih građana, bez obzira na napade koje će trpeti u javnosti, posebno u predizbornoj kampanji“, navela je Mihajlović.

Reagujući na saopštenje Srpskog pokreta „Dveri“, Mihajlović je rekla da njihov lider, Boško Obradović, ni u ovoj situaciji nije propustio priliku da ekstremnim stavovima i populističkim izjavama pokuša da privuče pažnju na sebe.

Mihajlovic sa britanskim kolegom o energetskoj tranziciji

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sastala se  u Beogradu sa ministrom energetike, zelenog razvoja i klimatskih promena Velike Britanije Gregom Handsom, a glavna tema razgovora bila je energetska tranzicija Srbije.

Mihajlović je nakon susreta sa britanskim kolegom kazala da Velika Britanija ima mnogo iskustva u obnovljivim izvorima energije i da je spremna da na tom putu podrži i Srbiju.

„Britanski ministar za energetiku i klimatske promene je u poseti Srbiji, upravo je energetska tranzicija bila glavna tema naših razgovora. Velika Britanija je zaista otišla daleko u oblasti energetske tranzicije, zemlja koja je u prethodnih 10 godina uspela da poveća učešće obnovljivih izvora u svom energetskom miksu i da smanji neke druge prljavije izvore energije“, rekla je Mihajlović novinarima nakon sastanka.

Istakla je i da se Velika Britanija odlučila da do 2050. godine bude potpuno karbonski neutralna država.

Mihajlović je kazala da je ta zemlja mnogo toga uradila na polju energetske tranzicije, dodajući da su tehnike i tehnologije koje oni koriste na tom polju dosta napredne.

„Glavna tema jeste bila to kako možemo da sarađujemo u toj oblasti, kako možemo zajednički da radimo na povećanju učešća obnovljivih izvora energije, kako pokazati građanima koliko je to značajno, ne samo za samodovoljnost energetskog sektora, već kako da zaštitimo našu životnu sredinu“, navela je Mihajlović.

Kaže da je suština u tome da imamo i privredni razvoj i da se borimo protiv klimatskih promena.

Mihajlović dodaje da su ovo izazovna vremena i vrlo komplikovana za ceo svet, navodeći da Srbija mora da razmišlja o diverzifikaciji svojih energetskih izvora.

„Mi možemo sigurno da proizvedemo dovoljne količine električne energije i da uvek budemo u tom smislu bezbedni, a u svim drugim oblastima moramo da činimo sve da diverzifikujemo naše puteve snabdevanja, naše snabdevače, kako nikada ne bi došli u situaciju da imamo problem energetske bezbednosti“, istakla je Mihajlović.

Na pitanje da li Britanci žele da Srbiji pruže podršku u oblasti energetske tranzicije, Mihajlović je kazala da je sa britanskim kolegom razgovarano i tome da dve zemlje naprave jedan zajednički sporazum.

„Želimo da vidimo njihova iskustva, želimo da učimo od njih, nama je to potrebno. Svi oni koji su ispred nas, na kraju krajeva, ne samo da su radili dobre stvari, videli su gde su grešili, dakle, sad Srbija koja je na početku energetske tranzicije sve to može da iskoristi“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Srbija prošle godine napravila prvi korak u energetskoj tranziciji donošenjem novih zakona u oblasti energetike i rudarstva i stvorila uslove za nove investicije u energetskom sektoru.

Mihajlović je kazala da je u toku izrada integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana do 2030. godine, sa vizijom do 2050. godine, i strategije razvoja energetike do 2040. godine, čiji deo će biti i vodonična strategija, koji će se naći na širokoj javnoj raspravi u kojoj će učestvovati i civilni sektor, i privreda, i akademska zajednica i svi građani i građanke.

Uverena je, kako kaže, da će se srpski predstavnici sa predstavnicima Velike Britanije češće viđati u narednom periodu s obzirom na to da je Srbija na putu energetske tranzicije.

Ministarka Mihajlović dočekala je ministra Handsa u Beogradu, nakon čega su imali tet-a-tet sastanak, a potom je odrzan sastanak delegacija Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, zelenog razvoja i klimatskih promena Velike Britanije.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, razgovarano i o potpisivanju memoranduma o saradnji Srbije i Velike Britanije u oblasti energetske tranzicije i borbi sa klimatskim promenama, čime će dodatno biti unapređeni odnosi dve države.

Ministar Hends izrazio je zadovoljstvo što je britanska delegacija imala priliku da razgovara sa srpskom o jačanju saradnje i produktivnijem partnerstvu dve države u oblasti energetske tranzicije, borbe sa klimatskim promenama i procesu dekarbonizacije, posebno danas kada je energetika glavna tema na globalnom nivou.

„Mislim da postoji mnogo prostora da sarađujemo i svakako podržavamo Srbiju u procesu energetske tranzicije i diverzifikaciji izvora“, rekao je Hends, a saopšteno iz Ministarstva.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana