Mihajlović:Neće biti nikakvog rudnika na Avali ili Kosmaju Tanjug

Objavljeno: 22.02.2022. 11:08 Izmenjeno: 27.02.2022. 12:43

„Neistina je da ce građani imati problem zbog istražnih bušotina, kao što je nemoguće da dođe do eksploatacije bez odbranjenog elaborata“, rekla je Mihajlovićeva.

foto Tanjug

 

Ministarka rudarstva i energetike Zoran Mihajlović negirala je  spekulacije u javnosti da će kineska komapnija Ziđin navodno nakon kupovne kompanije Rakita i drugih rudarskih kompanija, koje su imale određene dozvole, početi da istražuje rude po čitavoj Srbiji.

Mihajlovićeva je rekla je da nikakvog rudnika na Kosmaju ili Avali ne može biti i da je neistina da će bilo šta biti urađeno na štetu gradana.

Navela je da su se u javnosti pojavile tvrdnje koje nemaju veze s istinom.

„Pre svega, geološka istraživanja o kojima je reč odobrena su rešenjima iz 2012, a Ziđin je postao vlasnik istražnih prava kupujući drugu kompaniju. Nikakvog rudnika na Kosmaju, Avali ne može biti i ne postoji investitor koji može da dobije urbanističke uslove na ovom prostoru“, rekla je Mihajloviceva novinarima na konferenciji „Privreda Srbije na tržištu električne energije“.

Ministarka je negirala i da će biti bilo kakvih istražnih radova.

Srbija je zakoračila u energetsku tranziciju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je  da se srpska energetika nalazi na prvom koraku energetske tranzicije, kao i da je nemoguće da ne učestvujemo u tom procesu.

„Srpska energetika se nalazi na prvom koraku energetske tranzicije posle prošlogodišnjeg usvajanja energetskih zakona. Naravno da to nije jednostavan ni lak proces za nas.

Globalni su izazovi, nacionalni su odgovori, ali mislim da kroz izmenu zakona i izradu podzakonskih akata, našim dogovorom sa svim partenrima Energetskom zajednicom Jugoistočne Evrope i EU, otvaranjem Klastera 4, zajednički radismo na dva važna dokumenta koji traba da nam otvore put“, rekla je Mihajlovićeva na otvaranju skupa „Privreda Srbije na tržištu električne energije“.

A to je, kako je rekla, da povećamo energetsku efikasnost i udeo obnovljivih izvora energije i da u isto vreme napravimo određene ciljeve u smanjenju emisije gasova staklene bašte.

Ona je dodala da će u narednih mesec dana javnosti biti predstavljeno šest scenarija Nacionalnog plana za klimu i energetiku kako bi se nevladinom sektoru, vladinom sektoru i građanima predočilo šta vlada želi da postigne u sketoru energetike.

„Ali, promene su tu i nemoguće je, ma koliko bilo problema i otpora, ostati na mestu i ne uraditi neke stvari, pre svega na dobrobit snašeg energetskog sektora“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je ocenila da Srbija može brže da uđe u voz energetske tranzicije i dodala kako je energetska kriza u svetu pokazala da moramo da se menjamo ukoliko zaista želimo energetsku bezbednost i dovoljno električne energije za privredu i stanovništvo.

„Ta promena nije samo promena legislative, koju smo već napravili, već promena načina razmišljanja koji nas vodi ka poptuno novom modelu rasta, a to je zelena ekonomija“, naglasila je Mihajlovićeva.

Dodala je kako Srbija jako dobro zna šta će raditi u narednom periodu, jer je krenula putem povećanja energetske efikansosti i povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije i da šalje jasne poruke kako želi da smanji emisiju štetnih gasova.

„U narednom periodu nas čeka uključivanje privatnog sektora i to je ono što boli mnoge. Moje mišljenje je da bez stvaranja uslova za ulazak mnogo više privatnih investicija, pre svega u obnovljive izvora energije, naša energetika nema budućnost“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla kako smo spremni da se nađe konsenzus privatnog i javnog sektora o uslovima za nove investicije i da se obezbedi energetska sigurnost i stabilnost.

Mihajlovićeva je poručila kao član Vlade Srbije da, iako je ovo tehničcka vlada, Srbija mora da se spremi za trenutak kada bude moguće da se donose nova dokumenta i „uđe u voz energetske tranzicije najbrže moguće i da ne stoji na usputnoj stanici“.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Atrur Lorkoviski je ocenio da je Srbija je već napravila napredak u energetskoj politici koja sledi agendu dekorbanizacije i dodao kako je zadovoljna zbog koraka koji će na tom planu biti preduzeti u narednom periodu.

„Srbija je veoma pouzdan partner u Energetskoj zajednici i vidimo kontinuirane napore da se napreduje u oblasti obnovljivih izvora energije. Sledeći izazov za Energetsku zajednicu su energetska efikasnost, obnovljivi izvori i emisija gasova. To su ciljevi ka kojima idemo ove godine i predstoje nam značajni poduhvati na tim poljima u Srbiji“, rekao je Lorkoviski.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid je rekao da proizvodnja eletrične energije treba da omogući društveni i ekonomski razvoj, a u isto vreme moramo i da se dekarbonizujemo.

„To su krupni zadaci koje možemo rešiti jedino bliskom saradnjom privatnog i jadnog sektora. Švajvcarska je već dugo partner Srbije i podržava reformske poteze u ekonomiji, a sada takođe i u energetskoj tranziciji“, rekao je Šmid.

On je izneo ocenu da dve trećine štetnih gasova dolazi iz energetike, što čini rad na smanjenju zagađenja u ovom sektoru ključnim.

Šmid je ocenio da je realizacija Pariskog sporazuma, čiji je Srbija potpisnik, oc najveće važnosti u tom pogledu.

Dodao je da Srbija najveći deo električne energije proizvodi iz fosilnih goriva i da treba da poveća udeo obnovljivih izvora energiej u toj proizvodnji kako bi ispunila obaveze iz Pariskog sporazuma.

Šmid se založio za to da privatni sektor bude više uključen u energetiku, kako bi se ovi ciljevi postigli.

Toplana na gas u Pančevu počinje s radom u martu

Termoelektrana toplana na prirodni gas u Pančevu je u probnom radu, a očekuje se da tokom marta bude i zvanično puštena u rad, poručila je  ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle obilaska ovog energetskom postrojenja

„Ništa lepše za državu nego kada se završavaju novi objekti u oblasti energetike“, rekla je ona.

Istakla je da je ponosna što je u ovom ministarskom mandatu NIS završio postrojenje Duboka prerada, a sada i TE-TO Pančevo te je početa izgradnja gasne interkonkcije sa Bugarskom.

Ministarka je ocenila da su investicije osnov energetskog razvoja.

„Ova investicija pomaže da se energetska bezbednost podigne na viši nivo. Nadam se da će u probnom radu biti sve u redu, pa da početkom marta ili u martu bude puštanje u rad“, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da je reč o kogenerativnom postrojenju i podsetila da energetska tranzicija teče.

„Ovakvim investicijama možemo mnogo da učinimo. Cilj je da imamo energetiku bez zagađenja, da koristimo i prirodni gas i druga goriva, a imamo zdravu životnu sredinu“, navela je ona.

Navela je i da se nada da će biti još NIS-ovih investicija u Srbiji.

Direktor Gazprom energoholdinga Srbija TE-TO Pančevo Aleksandar Varnavski rekao je da posao na izgradnji nije bio lak.

„Bilo je teškoća, uticaja pandemije, ali uz podršku ministarstva, NIS-a i Grada Pančeva, sada smo pri kraju“, rekao je Varnavski.

Dodao je da je postrojenje sada u fazi puštanja u rad, a da je njegova instalisana snaga oko 200 megavata .

„Uskoro će TE-TO biti u redovnom radu i uključena u srpski energetski sistem“, rekao je.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev naveo je da je TE-TO Pančevo jedan od temeljnih projekata za budući razvoj Naftne industrije Srbije.

„Sprovodeći našu energetsku tranziciju, značajno jačamo kapacitete kompanije za proizvodnju električne energije“, rekao je Tjurdenjev.

Dodao je da NIS istovremeno u Srbiju donosi savremene tehnologije koje doprinose unapređenju zaštite životne sredine i otvara nova radna mesta za mlade stručnjake.

„Od posebne je važnosti što će stabilan rad nove gasne elektrane dodatno doprineti sigurnosti u snabdevanju električnom energijom u Srbiji“, rekao je Tjurdenjev.

Naveo je i da se ovom investicijom razvija domaći energetski sektor i strateško partnerstvo sa Srbijom i Pančevom.

Tjurdenjev je porucio da je pred NIS-om u Srbiji još puno uspešnih projekata.

U obilasku TE-TO su bili predstavnici ambasada Rusije i Kine čija kompanija Šangaj elektrik grup gradi ovo postrojenje po sistemu ključ u ruke, kao i Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

TE-TO Pančevo namenjena kombinovanoj proizvodnji električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa.

Toplotne energije do 200 tona pare na sat biće usmerena na namirenje potreba Rafinerije nafte Pančevo kompanije NIS.

Godišnja potrošnja gasa iznosiće preko 300 miliona kubnih metara.

Projekat se realizuje kroz Gasprome energoholding Srbija, čiji je Gazprom enegoholding većinski vlasnik a NIS vlasnik 49 posto udela.

Ukinuto rešenje o istraživanju ruda na Kosmaju

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je  rešenje o ukidanju ranije datih istražnih prava za više ruda na području Babe-Ljuta strana na Kosmaju.

Saopšteno je da je rešenje kojim prestaju da važe ranije data prava kompaniji „Serbia Ziđin majning“ iz Bora doneto na zathev te kompanije.

Radi se o pravima za geološka istraživanja više mineralnih sirovina – olova, cinka, bakra, srebra i zlata, a područje je na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac.

„Donošenje rešenje kojim je Ministarstvo ukinulo ranije data istražna prava znači da na Kosmaju neće biti ni geoloških istraživanja, niti mogućnosti za eksploataciju rude i otvaranje rudnika“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Istražna prava na ovom području prvobitno su dodeljena 2012. godine privrednom društvu „Balkan eksplorejšen end majning“ iz Beograda i potvrđena su po novom zakonu 2015, a zatim produžavana 2017. i 2020. godine.

U međuvremenu, zbog promene vlasničke strukture kod prvobitnog nosioca prava, istražna prava na ovom području preuzela je kompanija „Serbia Ziđin majning“ iz Bora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana