Mihajlović:Izveštaj EK pokazao da moramo biti brzi u energetici tanjug

Objavljeno: 13.10.2022. 13:06 Izmenjeno: 13.10.2022. 13:06

To je važno ne zbog udaranja packi, nego da bismo stvorili što bolje uslove za građane i državu, navela je Mihajlovićeva

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je izveštaj EK za Srbiju pokazao da je postignut napredak u određenim oblastima, pre svega kada je reč o unapređenje rodne ravnopravnosti, da je prepoznat novi zakonodavni okvir u energetskom sektoru, ali da je cilj da budemo brži i efikasniji u sprovođenju reformi i evropskim integracijama.

„Svi izveštaji i analize koji dolaze iz međunarodnih institucija su važni za nas, jer onda možemo da vidimo gde smo u odnosu na druge države. Tako je bilo i sa Duing biznis listom Svetske banke, sa Svetskim trgovinskim forumom, a godišnji izveštaj EK je naročito važan, jer pokazuje u kojim resorima jesmo, a u kojim nismo postigli napredak i da li smo i u kojoj meri uradili šta treba“, rekla je ministarka.

To je važno ne zbog udaranja packi, nego da bismo stvorili što bolje uslove za građane i državu, navela je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara u Kuli, gde je obišla radove na ugradnji solarnih napela u OŠ Iso Bajić, kao i radove u okviru programa energetske sanacije porodičnih kuća i domaćinstava, saopštilo je ministarstvo.

Kada je reč o unapređenja rodne ravnopravnosti, rekla je da ne može da kaže da nije ponosna.

„Prepoznato je sve što je Srbija uradila u ovoj oblasti, od donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti, antidiskriminacionog zakona, strategije za borbu protiv nasilja i unapređenja rodne ravnopravnosti. U izveštaju EK se kaže i da je neophodno da učinimo sve da imamo i registar nasilnika, o čemu mi već pričamo i na čemu insistiramo“, rekla je Mihajlović.

Ona je navela da, kada je reč o energetici, očekuje brže i efikasnije sprovođenje reformi, posebno u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i sprovođenja procesa energetske tranzicije.

„Suština je da moramo mnogo da radimo. Prepoznat je u izveštaju zakonodavni okvir, prepoznato je da smo pokrenuli proces energetske tranzicije, da želimo više zelene energije, ali stoji i da moramo da otvorimo tržište gasa, da radimo brže na unapređenju energetske efikasnosti, posebno jer su u toj oblasti zemlje EU uradile mnogo više od nas. Takođe, potrebno je da donesemo preostala podzakonska akta i da upravljanje javnim preduzećima bude efikasnije“, istakla je ministarka.

Sve to ne radimo, dodaje, zbog EU i obaveza koje imamo na putu ka članstvu, već zbog nas.

To su sve preporuke i nadam se da će nova vlada raditi brže i efikasnije da postigne bolje rezultate, rekla je Mihajlović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 8°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana