Mihajlović: Srbija i SAD partneri u energetskoj tranziciji Tanjug

Objavljeno: 09.02.2022. 11:49 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:39

Ministarka Mihajlović i Godfri razgovarali su o razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji i unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti energetike i rudarstva.

foto Tanjug

 

Srbija i SAD su partneri u energetskoj tranziciji i u izgradnji energetske infrastrukture, poručili su na sastanaku potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i odlazeći američki ambasador Entoni Godfri.

Mihajlovićeva je primila ambasadora Godfrija u oproštajnu posetu, tokom koje su se saglasili da Srbija i SAD potvrđuju opredeljenje da unapređuju političku i ekonomsku saradnju, posebno u oblasti investicija i izgradnje infrastrukture, saopštilo je ministarstvo.

„Sve što smo uradili proteklih godinu dana u ministarstvu pokrenulo je promene u oblasti energetike i rudarstva, posebno u delu jačanja energetske bezbednosti i nezavisnosti zemlje. Nadam se da ćemo saradnju Srbije i SAD u narednom periodu unaprediti u oblasti jačanja i modernizacije energetske infrastrukture, a računamo na zajednički rad u procesu energetske tranzicije i borbe sa klimatskim promenama. Naše opredeljenje jeste da privučemo najbolje svetske kompanije, sa najsavremenijim tehnologijama i američke kompanije su dobrodošle“, poručila je Mihajlovićeva.

Uradili smo mnogo, ali nas čeka još mnogo posla i nadam se unapređenju saradnje, dodala je ona.

Kako je rekla, najvažnija stvar u energetici i rudarstva su investicije, što je prioritet.

„Želimo da ostvarimo saradnju, kao što smo to uradili u prethodnom ministarstvu, posebno kada je reč o Moravskom koridoru“, rekla je Mihajlovićeva.

Na sastanku je bilo reči o gasnoj diverzifikaciji, regionalnom povezivanju i saradnji u oblasti jačanja energetske bezbednosti, kao i sveukupnim odnosima Srbije i SAD.

Ambasador Godfri je zahvalio potpredsednici Mihajlović i njenom timu na podršci u realizaciji brojnih projekata.

„Ima mnogo stvari koje ste uradili i na koje možete da budete ponosni. Vaše liderstvo u ovoj oblasti je dobro i važno za državu, bez obzira na otpore promenama koje sprovodite. SAD će nastaviti snažno da podržavaju Srbiju u daljem razvoju energetskog sektora i u procesu dekarbonizacije energetskog miksa“, naveo je on.

Rast srpske ekonomije je, kaže, najveća promena na Zapadnom Balkanu, a najbrži način daljeg ekonomskog rasta je kroz izgradnju različitih izvora energije, kao i zajedničkog angažmana u jačanju energetske infrastrukture i partnerskog odnosa u energetskoj tranziciji i borbi sa klimatskim promenama, rekao je Godfri.

Na kraju je poklonila ambasadoru tradicionalne srpske proizvode koje su izradile žene u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju zajedno sprovode Etno-mreža i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem čelu je Mihajlovićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana