Mihajlović sa „Behtelom“:Ivesticije u OIE ključne za razvoj Tanjug

Objavljeno: 31.01.2022. 13:07 Izmenjeno: 31.01.2022. 13:08

Obnovljivi izvori energije su budućnost, posebno kada govorimo o velikim hidroelektranama, vetro i solarnim elektranama.

foto Tanjug

 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je  sa Stjuartom Džonsom, predsednikom kompanije „Behtel“, o saradnji u oblasti energetike, postojećim projektima koje realizuje ova kompanija u Srbiji, kao i novim investicijama u energetskom sektoru, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

„Naš cilj jeste da obezbedimo dugoročnu energetsku stabilnost i nezavisnost, a ulaganje u nove kapacitete koji koriste obnovljive izvore su jedan od prioriteta, jer čista energija predstavlja novi izvor nacionalne snage i bezbednosti“, istakla je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je istakla da je razvoj energetske infrastrukture jedan od stubova energetske politike, a prostor za investicije u ovoj oblasti je veliki i da Srbija želi da vidi najbolje svetske kompanije, poput „Behtela“ u ovom sektoru.

„Takođe, reverzibilne hidroelektrane su deo naše vizije razvoja energetike, posebno izgradnja „Ðerdapa 3“ i „Bistrice“. Nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju, koju smo započeli u vreme dok sam vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da Srbija ima najbolji investicioni ambijent, a energetska infrastruktura je oblast u kojoj će se najviše ulagati u budućem periodu, i dodala da su projekti u sektoru energetike i rudarstva vredni više od 28 milijardi evra, od čega je najveći deo za OIE.

„Izazovi sa kojima se suočava Srbija kada je reč o korišćenju OIE i energetskoj tranziciji jesu izazovi sa kojima se suočavaju sve države, ali drago mi je da ste posvećeni pitanju koje je važno na globalnom nivou. Zahvaljujući saradnji sa Vama učestvujemo u izgradnji Moravskog koridora, a želimo da budemo deo infrastrukturnih projekata u oblasti energetike, posebno kada je reč o OIE i posvećeni smo unapređenju saradnje“, rekao je Džons.

Na sastanku je učestvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, koji je rekao da Sjedinjene Države ostaju posvećene unapređenju odnosa između dve zemlje i izrazio očekivanje da će „Behtel“, kao i druge kompanije iz ove države, učestvovati u razvojnim projektima u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana