Mihajlović: Rodna ravnopravnost prioritet i u oblasti nauke

Objavljeno: 11.02.2022. 14:30 Izmenjeno: 11.02.2022. 14:34

Iz kabineta potpresednice Vlade saopšteno je da je ona navela da su naučnice širom sveta zaslužne za najveća svetska otkrića u oblasti medicine, fizike i farmacije, kao i drugim domenima.

Nauka je jedan od glavnih pokretača društvenog razvoja i zato je ključno da se u ovoj oblasti poštuju i promovišu principi rodne ravnopravnosti, poručila je potpresednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci.

„Svakodnevno nam pokazuju da su jednako sposobne da rade na razvoju istraživanja i nauke kao i njihove muške kolege, a na nama je da im budemo vetar u leđa i da im damo vidljivost i priznanje kakvo zaslužuju“, izjavila Mihajlović.

Mihajlović je dodala da su naučnice i dalje nedovoljno zastupljene u istraživačkim i naučnim krugovima i dodala da one teže dobijaju priznanje za svoje uspehe i postignuća.

Istakla je da podaci pokazuju da su muškarci još uvek dominantni u domenima nauke i istraživanja i pored svih napora u promociji veće zastupljenosti žena u ovim oblastima.

Objasnila je da naučnice, usled dodatnih opterećenja i neplaćenih kućnih poslova, objavljuju manje radova, dobijaju manje novca za istraživanje i sporije napreduju u karijeri.

U oblastima inženjerstva, proizvodnje i građevinarstva, među diplomiranim studentima dominiraju muškarci sa 61 odsto, a u oblasti IKT muškarci su zastupljeni sa čak 66 odsto, navedeno je u saopštenju.

Najnoviji Indeks rodne ravnopravnosti za Srbiju pokazuje povećanje rodnog jaza i rodne segregacije u visokom obrazovanju, koje je vidljivo u tome što su žene znatno više zastupljene u pojedinim naučnim oblastima, kao što su zdravlje, društvene nauke, socijalna zaštita i umetnost.

Kako bi ostvarili jednak pristup i učešće žena i devojčica u nauci i radili na osnaživanju žena, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2015. godine proglasila 11. februar Međunarodnim danom žena i devojčica u nauci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana