Mihajlović: Obezbeđene dovoljne količine energenata tanjug

Objavljeno: 18.04.2022. 11:06 Izmenjeno: 19.04.2022. 14:03

Mihajlović je na TV Prva rekla da su ozbijni poremećaji na tržištu, te da se o energetskoj bezbednosti mora voditi računa i u narednim mesecima i godinama.

Zadatak države je da po svaku cenu osigura energetsku bezbednost, izjavila je  ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i istakla da su obezbeđene dovoljne količine energije i energenata.

Kada je reč o NIS-u, Mihajlović je rekla da nije doneta nikakva odluka o ruskom udelu u vlasništvu i još jednom naglasila da je važno što će se po svaku cenu osigurati energetska bezbednost države.

„To znači da ćemo razgovarati o svemu. Ono što je naš zadatak i na čemu svakodnevno radimo, jeste da obezbedimo dovoljne količine nafte, naftnih derivata, gasa, električne i toplotne energije. Izuzeti smo iz petog paketa sankcija, ali ne znamo šta može biti u šestom paketu. Moramo da budemo spremni da, ako se prekine snabdevanje Jadranskim naftovodom, imamo plan za svaku situaciju“, poručila je ministarka.

Ona je dodala da se snabdevanje gasom odvija bez problema preko Bugarske Balkanskim tokom, navodi se u saopštenju.

Mihajlović je navela da energetika nigde u svetu ne postoji bez politike i da sve države koriste energetiku da ostvare politički uticaj.

„Mislim da svakako treba da balansiramo, za sada smo 100 odsto zavisni od ruskog gasa, ali treba da tražimo alternativu i imamo još bolje odnose i sa SAD i EU. Jedan deo naših ljudi voli Rusiju, ali valjda svi najviše volimo Srbiju i moramo da učinimo sve da očuvamo energetsku, ekonomsku, samim tim i političku bezbednost“, istakla je Mihajlović.

Kaže, niko ne može da projektuje kakve će biti cene i zato je važno da se radi na diverzifikaciji.

„Sledeće godine se završava interkonekcija Niš-Dimitrovgrad i time dobijamo mogućnost da pregovaramo i da od septembra sledeće godine dobijamo LNG iz Grčke, da se povežemo sa gasom iz Azerbejdžana. Od ukupne potrošnje gasa, 70 odsto ide za privredu, koju moramo da obezbedimo“, rekla je Mihajlović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana