Mihajlović kopredsedava skupu Komiteta za energetiku i klimu tanjug

Objavljeno: 11.04.2022. 15:16 Izmenjeno: 11.04.2022. 15:16

Prema njenim rečima, važno je da Srbija duže vreme vodi računa o tome i da je još kada se završavala pandemijska kriza vodila računa da zbog visokih cena na evropskim tržištima zaštiti domaću privredu i domaćinstva.

foto tanjug

 

Klimatski izazovi su najvažnija tema sa kojom se suočavaju sve zemlje, a energetska tranzicija i zelena agenda ostaju prioritet u razvoju energetike na globalnom nivou, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović je to rekla u Beču, gde sutra kopredsedava sastanku Komiteta za energetiku i klimu Energetske zajednice i istakla da će glavne teme osmog energetsko-klimatskog foruma biti borba protiv klimatskih promena, povećanje energetske bezbednosti i nezavisnosti i mere koje su države preduzele tokom energetske krize.

„Srbija kopredsedava sastanku, zajedno sa potpredsednicom Vlade Ukrajine, tu su i direktor Energetske zajednice, ministri iz regiona, kao i komesarka EU za energetiku. Razgovaraćemo o tome kako koja zemlja uspeva da osigura energetsku bezbednost upravo u trenutku kada je veliki broj zemalja zavisan od jednog dobavljača gasa“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da će se razgovarati i o tome kako visoke cene električne energije utiči na domaćinstva i na privredu i šta su države preduzele u tom smislu.

„Kada je reč o gasnom sektoru, mi nemamo problema, ali smo spremni za svaku situaciju koja se može dogoditi u budućnosti, odnosno ako dođe do obustave isporuke. Razgovaraćemo i o nafti, jer su to trenutno najosetljivija pitanja“, rekla je Mihajlović.

Podsetila je da je Srbija izuzeta iz petog paketa sankcija Evropske unije prema Rusiji i da će biti nastavljeno snabdevanje Jadranskim naftovodom i posle 15. maja.

„Svakako smo spremni i da takve odluke mogu biti promenjene u narednom periodu i razgovaramo o alternativnim lukama i rutama preko kojih ćemo osigurati bezbedno snabdevanje. Očekuje nas važan sastanak, sve odluke koje smo doneli na ministarskom sastanku u Beogradu u novembru prošle godine su danas još više dobile na značaju, posebno kada je reč o tome da kao region budemo energetski nezavisniji i bezbedniji“, istakla je Zorana Mihajlović.

Naglasila je da su pred nama veliki izazovi, jer je cilj da budemo energetski bezbedni, ali da ne izađemo iz okvira zelene agende.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana