Mihajlović i Dali o poboljšanju položaja žena u Srbiji tanjug

Objavljeno: 16.09.2022. 13:46 Izmenjeno: 16.09.2022. 13:46

Evropska komisija preduzima mnoge akcije u okviru Strategije rodne ravnopravnosti EU.

foto tanjug

 

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, razgovarala je sa Helenom Dali, evropskom komesarkom za ravnopravnost, o poboljšanju položaja žena u Srbiji.

Mihajlović i Dali su razgovarale o borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, ekonomskom osnaživanju žena, normativnom okviru i rezultatima koje je Koordinaciono telo ostvarilo u ovoj oblasti.

„Napravili smo ozbiljne pomake od osnivanja Koordinacionog tela, unapredili zakonske i strateške okvire u oblasti rodne ravnopravnosti i zabrane diskriminacije. Imamo Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost i akcioni plan, Zakon o prevenciji nasilja u porodici, Strategiju za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Radimo i na tome da se vrednuje neplaćeni kućni rad i poslovi staranja u domaćinstvu“, rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Istakla je da je na inicijativu Koordinacionog tela ustanovljen i Dan rodne ravnopravnosti u Srbiji, koji se obeležava 11. juna i da je taj datum izabran kao dan kada je 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji.

„Radili smo i radimo na osnivanju mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, od lokalnog do republičkog. Situacija jeste bolja, naročito na centralnom nivou, imamo rodno odgovornu Vladu, ali je potrebno da imamo i više žena koje će voditi gradove“, rekla je Mihajlovićeva.

Kazala je da su od 169 lokalnih samouprava u Srbiji, na čelu samo 22 žene.

„Upravo treba zajedno da radimo na tome da ohrabrimo i osnažimo žene da u svim gradovima i opštinama budu zastupljenije i u političkim partijama i u lokalnim organima vlasti. Ne samo da imamo političku volju, već i aktivno, u saradnji resornim ministarstvom i međunarodnim partnerima, radimo na poboljšanju položaja žena“, rekla je potpredsednica vlade.

Evropska komesarka Helena Dali predstavila je nedavnu Evropsku strategiju nege Evropske komisije, predlog Direktive o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i nedavno dogovorenu Direktivu o rodnoj ravnoteži u odborima.

Ona je rekla da je ekonomsko osnaživanje žena prioritet za postizanje ravnopravnosti.

„Notirala sam rad Srbije na rodnoj ravnopravnosti. Važno je napomenuti da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju. Kada govorimo o unapređenju položaja žena, neophodna je koordinacija svih institucija. Izvan moralnih argumenata za ravnopravnost, rodna ravnopravnost ima smisla i sa ekonomske tačke gledišta i za društvo u celini“, rekla je Dali.

Zbog toga, istakla je, Evropska komisija preduzima mnoge akcije u okviru Strategije rodne ravnopravnosti EU.

„Naš cilj je da obezbedimo da žene i muškarci, devojčice i dečaci, u svoj svojoj različitosti, mogu slobodno da slede svoj izabrani put u životu, imaju jednake mogućnosti da napreduju i mogu ravnopravno da učestvuju i vode naše evropsko društvo“, rekla je evropska komesarka na sastanku, na kojem je učestvovao i šef Delegacije EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana