Mihajlovic i Alijev:Saradnja u energetici unapređuje odnose

Objavljeno: 01.06.2022. 11:22 Izmenjeno: 01.06.2022. 15:39

Mihajlovićeva je  prisustvovala otvaranju „Energetske nedelje“ i „Energetskog foruma“, na kojem će sutra i učestvovati.

 

foto tanjug

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se u Bakuu sa Ilhamom Alijevim, predsednikom Azerbejdžana, sa kojim je razgovarala o političkim odnosima, unapređenju ekonomske i saradnje u oblasti energetike i sveobuhvatnim odnosima dve države.

Mihajlovićeva je predsedniku Alijevu prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakla da zahvaljujući dobrim odnosima dvojice predsednika postoji politički dijalog na najvišem nivou.

„Srbija i Azerbejdžan su dve prijateljske zemlje. Ove godine obeležavamo 25 godina diplomatskih bilateralnih odnosa. Zahvalni smo Azerbejdžanu na podršci našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, a odlični bilateralni i prijateljski odnosi zasnovani na strateškom partnerstvu daju nam mogućnost za unapređenje ekonomskih odnosa, posebno u oblasti energetike“, rekla je potpredsednica Vlade tokom sastanka.

Mihajlovićeva je rekla da odlični politički odnosi predstavljaju perspektivu za dalji razvoj ekonomskih odnosa, budući da su azerbejdžanske kompanije već angažovane u oblasti saobraćajne infrastrukture, saopšteno je iz njenog kabineta.

Predsednik Alijev je rekao da je dolazak potpredsednice Vlade dobar podsticaj za nastavak odličnih odnosa dve zemlje i zahvalio na pozivu da poseti Srbiju i uzvratio srdačne pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.

„Radujem se zajedničkim projektima kojima ćemo još više približiti naše dve države. Verujem da ću uskoro doći u posetu kod svog prijatelja, predsednika Vučića, i molim Vas da mu prenesete srdačne pozdrave“, rekao je on.

Tokom sastanka je razgovarano o energetskoj sigurnosti, ali i obezbeđivanja žitarica, a dogovoreno je formiranje radne grupe za unapređenje saradnje u energetici.

„Naša trgovinska saradnja raste, naročito u poslednje dve godine, a ekonomski odnosi su podignuti na viši nivo zahvaljujući saradnji u oblasti putne infrastrukture. Kompanija „Azvirt“ izgradila je deonicu auto-puta „Miloš Veliki“, Ljig-Preljina, a angažovana je i na izgradnji obilaznice oko Beograda i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica. Nameravamo da dalje razvijamo saradnju, posebno u oblasti energetike, u čemu će nam memorandum o saradnji umnogome pomoći“, navela je Mihajlovićeva.

„Od posebnog značaja je saradnja u vezi sa Južnim gasnim koridorom. Srbija je započela gradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će biti završena iduće godine i omogućiće da gas dobijamo i od drugih dobavljača. Smatramo da intenzivnija saradnja sa Azerbejdžanom u oblasti energetike, pre svega kroz diverzifikaciju ruta i snabdevača prirodnim gasom, može značajno da doprinese većoj energetskoj bezbednosti Srbije i regiona“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da postoji potencijal za unapređenje saradnje i u drugim oblastima, uključujući OIE i korišćenje novih tehnologija i mogućnosti nabavke električne energije, čime Srbija i Azerbejdžan postaju partneri u procesu energetske tranzicije.

Sporazum Srbije i Azerbejdžana o saradnji u energetici

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će saradnja sa Azerbejdžanom u oblasti energetike, pre svega u gasnom sektoru i energetskoj tranziciji, doprineti unapređenju sveukupnih odnosa dve države.

Ona je posle potpisivanja sporazuma između vlada dve zemlje o saradnji u oblasti energetike i rudarstva i razgovora sa Parvizom Šahbazovim, ministrom energetike Azerbejdžana, rekla da će dobri politički odnosi dve zemlje pomoći da se dodatno unapredi saradnja u energetici.

„Drago mi je da se saradnja zasniva na prijateljstvu dvojice predsednika i na prijateljskom odnosu naših naroda. Razgovor sa predsednikom Alijevim je posebno važan kao i potpisivanje sporazuma i sigurna sam da je to samo prvi korak za sve buduće sporazume i ugovore. Dobre političke odnose prati i ekonomska saradnja, posebno kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, ali postoji prostor da saradnju podignemo na viši nivo, naročito u oblasti energetike i sporazumom ćemo dodatno ojačati saradnju, pre svega u gasnom sektoru, budući da je Južni gasni koridor važan za snabdevanje cele Evrope i diverzifikaciju ruta i snabdevača“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je navela da je Srbija započela izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja će biti završena iduće godine i koja će omogućiti da gas dobijamo i iz Azerbejdžana.

„Očekujemo da aktiviranjem novih nalazišta u kojima su potvrđene rezerve prirodnog gasa u Kaspijskom regionu Srbija obezbedi za svoje potrebe dodatne količine prirodnog gasa, a isto tako i izgradnjom interkonekcija postane tranzitna ruta, čime dodatno povećavamo stabilnost i bezbednost naše zemlje kao i regiona. Takođe, sporazum koji smo potpisali otvara prostor za saradnju i u delu koji se tiče električne energije, budući da Azerbejdžan ima viškove u proizvodnji električne energije, unapređenja energetske efikasnosti i povećava mogućnosti za razmenu iskustava i tehnologija i novih investicija u OIE“, kazala je Mihajlovićeva.

Dodala je da je Azerbejdžan bogat naftom i gasom, ali da takođe razvija obnovljive izvore, te da ne postoji nijedna zemlja u svetu koja ne želi da ima nove kapacitete koji za proizvodnju energije koriste OIE.

Rekla je da je dogovoreno i formiranje manjih radnih grupa, kako bi se na ekspertskom nivou došlo do zajedničkih odluka i rešenja.

Ministarka je navela da prijem naše delegacije u Bakuu i razgovori koje je imala pokazuju međusobno poštovanje i razumevanje i da su osnova za brži razvoj saradnje dve države koje ove godine obeležavaju četvrt veka bilateralnih diplomatskih odnosa.

Zahvalila je na jučešću na „Energetskom forumu“ i ocenila da su razgovori predstavnika dve zemlje uvek kvalitetni.

Ministar Šahbazov je kazao da je ovo bila odlična prilika da dve delegacije razmotre buduće zajedničke akcije kada je u pitanju i Južni gasni koridor, kao i druge energetske i ekonomske teme o kojima je bilo reči u razgovoru s predsednikom Alijevim. „Interkonekcija Srbija-Bugarska otvara brojne mogućnosti za saradnju u gasnom sektoru i radna grupa koju ćemo formirati baviće se najviše ovom temom, ali takođe sam saglasan sa Vama da bi trebalo da razgovaramo o svim energetskim sektorima, ne samo kada je reč o gasu, već i kada je reč o OIE, elektroenergetici“, rekao je Šahbazov.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana