Mihajlović-Fridman:Saradnja sa SAD u energetskoj tranziciji tanjug

Objavljeno: 26.05.2022. 13:00 Izmenjeno: 26.05.2022. 13:11

Ona je podsetila da su u prethodnih nekoliko godina Srbija i SAD uspele da unaprede svoje ekonomske odnose kroz zajedničke projekte u oblasti transporta.

foto tanjug

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović razgovarala je sa Džastinom Fridmanom, višim savetnikom Biroa za međunarodnu bezbednost i neproliferaciju Stejt departmenta, o energetskoj bezbednosti Srbije i regiona i saradnji u procesu energetske tranzicije.

U razgovoru je učestvovao i ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Zadovoljstvo nam je što imamo ovu priliku da razmotrimo načine na koje SAD mogu da prošire saradnju sa Srbijom, imajući u vidu nastojanja da se unaprede aktivnosti vezane za energetsku bezbednost i dekarbonizaciju, uključujući i moguće zajedničke napore u sektoru nuklearne energije prema najvišim međunarodnim standardima bezbednosti, sigurnosti i neproliferacije“, rekao je Fridman.

Mihajlovićeva je navela da je „Srbija donošenjem modernog zakonskog okvira u oblasti energetike postavila osnove za energetsku tranziciju i promenu našeg energetskog miksa, jer trenutno skoro 70 odsto električne energije dobijamo iz uglja“.

„U vremenu ispred nas, težište investicija biće na sektoru obnovljivih izvora energij (OIE), u planu je gradnja reverzibilnih hidroelektrane, pre svega „Ðerdapa 3“ i „Bistrice“, a kroz izradu strateških dokumenata razmatramo i moguće izvore bazne energije, uključujući i nuklearnu, koji će nam obezbediti energetsku bezbednost i nezavisnost”, rekla je Mihajlovićeva.

„Verujem da i u oblasti energetike postoji ogroman potencijal za unapređenje saradnje, imajući u vidu mogućnosti za investicije u energetici, za korišćenje iskustva SAD u procesu energetske tranzicije i naše planove kad je reč o novim energetskim kapacitetima koji bi trebalo da doprinesu većoj energetskoj bezbednosti Srbije, ali i regiona”, rekla je potpredsednica Vlade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana